fanaposten.no

Nabolaget som drifter den private veien opp til Storrinden, hengte nylig opp dette skiltet. Grunnen er at bruk og slitasje på veien deres har skutt i været, spesielt etter koronaen sendte folket ut på tur i nærområdene sine.

Leder: Når er en vei offentlig?

Leder · Publisert 10:46, 22 sep 2021

Situasjonen har tilspisset seg ved Storrinden, der beboerne i området nå har satt opp skilt for å begrense trafikken i veistumpen som leder til det stadig mer populære turområdet. Grunneierforholdene er komplisert. Deler av veien er privat eid, andre deler av området eies av Forsvaret gjennom Forsvarsbygg. Selve turområdet rommer flere militære installasjoner.

Det er i utgangspunktet ikke problematisk at folk bruker vår felles eiendom – Forsvaret er tross alt til for oss alle – til fysisk atspredelse, tvert imot. Men for beboere i området kan problemet bli stort, dersom trafikken av biler blir for omfattende på en vei som på ingen måte er dimensjonert for trafikken.

Hodepinen i Storrinden berører mange prinsippielle spørsmål. Det er åpenbart problematisk dersom folk begynner å ta seg til rette og hevde veien akkurat de bor i er "privat", bare fordi de ikke ønsker at biler skal kjøre forbi inngangsdøren deres. Det er, og må alltid være, et offentlig anliggende å skilte offentlige veier. En vei som eies av Forsvarsbygg er noe i retning av det minst private som finnes.

Samtidig er det lett å sette seg inn i frustrasjonen til mennesker som lever ved en stadig mer trafikert og stadig mer slitt vei. Frustrasjonen blir fort til desperasjon. Ingen er tjent med at det oppstår konflikt mellom brukere av turområdet og beboerne like nedenfor friluftsstiene.

Storrinden-saken er flere kompliserte juridiske spørsmål i miniatyr. Hvem har rett til å sette opp skilt? Hvilke skilt skal vi, som brukere av veien, rette oss etter? Det er mange grenseoppganger her.

Vi vil oppfordre alle parter i saken til å følge Kardemommeloven. Hvis alle er litt flinkere til å tenke på hverandre, blir det mindre å hisse seg opp over, på alle sider av konflikten. Dersom du kan ta beina fatt også før du passerer bommen i Storrinden, har du allerede avhjulpet mye.

God tur!

Det er lett å sette seg inn i frustrasjonen til mennesker som lever ved en stadig mer trafikert og stadig mer slitt vei

Pasient ringte inn trusler mot legen, og så gikk det fra vondt til verre

Da trusselmeldingene tikket inn og politiet møtte opp på døren, eskalerte situasjonen. – Det hele endte opp med at kvinnen ble pågrepet der og da,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten