fanaposten.no

Paradis er ett av områdene der utbyggingspresset er stort. Dette boligstrøket ved Tunvegen er ett av flere som utbyggere ønsker å fortette.

Leder: Nabolag mot utbygging - foren eder!

Vi oppfordrer aksjonsgrupper, velforeninger og andre som kjenner på utbyggingspresset i Fana til å finne sammen.

Leder · Publisert 11:12, 3 sep 2017

Stadig hører vi om etablerte nabolag i Fana som er truet av utbyggingsinteresser. Paradis, Fantoft, Nesttun, Skjold - listen er lang. I det siste har vi skrevet flere saker om hvordan beboere i eneboliger kontaktes av utbyggere, nær sagt til alle døgnets tider.

Paradis er selve kroneksempelet her. Et villaområde med lange tradisjoner, der huseiere nå føler seg som fritt vilt.

Les saken: Utbygger vil ha huset til Kristine. Jeg blir her!

Fredag skriver vi om et prosjekt i Nybøvegen nær Nesttun som handler om det samme. Om ikke det er ens eget hus som ryker, så er det et nabolag som forandres, trafikken økes. Eiendomsutviklerne tjener store penger, men mangler et genuint ønske om å skape gode nabolag.

Utviklingen er delvis villet fra et bredt flertall av politikerne i Bergen kommune. Kravet om fortetting langs Bybanen blir strammet til i den nye kommuneplanens arealdel, og det vedtas planer, slik som på Paradis, som gir utbyggere grønt lys til å ta for seg av ærverdig villabebyggelse.

Rundt omkring sitter det folk som er fortvilet over at ens eget hus eller nabolag tilhører fortiden i samfunnets øyne, og nå ønskes erstattes av blokker. Noen engasjerer seg og danner nabogrupper og aksjonsforeninger, andre orker ikke ta kampen og selger.

I Oslo er det liknende tilstander, der det flere steder er dannet grupper som kjemper mot utbyggingsplaner av samme type som her i Fana. Denne uken kunne vi lese i Aftenposten at de ulike nabogruppene i Oslo nå hadde gått sammen.

Med et felles ønske om å hindre det de mener er en rasering av nabolag og en misnøye med politikernes byutviklingsplaner, har de en felles sak som de ønsker å kjempe for. Nylig samlet over 20 ulike beboergrupper seg til et felles debattmøte om byutviklingen i Oslo.

Det snakkes allerede om at en slik organisasjon kan danne et nytt politisk parti ved neste kommunevalg, som dermed kan ta kampen mot politikerne på deres egen hjemmebane - i bystyresalen.

Det har vært for mye konsensus om fortettingspolitikken i Bergen. Alternative stemmer har blitt møtt med miljøargumentet om at bærekraftig byutvikling må skje i gangavstand til kollektivstopp. Dette er realiteten i dag, men det er ikke gitt at det er det i fremtiden, og det er en oppfatning som fortjener å bli utfordret.

I dag ser vi de praktiske konskevensene av politikken: Kontrollen er overlatt til utbyggere som ofte viser lite hensyn, og man klarer ikke ta vare på de kvalitetene som eksisterer i nærområdene. Kulturmiljø, natur og friluftsliv går tapt før man rekker å snu seg.

Vi oppfordrer aksjonsgrupper, velforeninger og andre som kjenner på utbyggingspresset i Fana til å finne sammen, slik de har gjort i Oslo. Kanskje kan vi på den måten få en organisasjon som kan bli en viktig alternativ stemme i byutviklingsdebatten.

Vi oppfordrer aksjonsgrupper, velforeninger og andre som kjenner på utbyggingspresset i Fana til å finne sammen, slik de har gjort i Oslo.

Norge møter Nederland i lagtempo-semifinalen

Sindre Henriksen tar på seg skylden for at Norge ikke klarte å vinne kvartfinalen i lagtempo.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten