fanaposten.no

Skisse av hvordan Fondveggen kan se ut. Foto: Vill arkitektur

Leder: Muligheter i Fondveggen

Leder · Publisert 18:06, 14 mai 2021

Etter flere år i dvale er Skanska nå i gang med planlegging av et boligprosjekt i Fondveggen, fjellsiden som ligger bak parkeringshuset på Nesttun.

Reguleringsplanen ble vedtatt allerede i 2005, og i 2011 hadde Skanska rammetillatelse til å gå i gang med et svært prosjekt for 300 boenheter. Planene stoppet opp. Markedssituasjon og økonomi fikk Skanska til å trekke i bremsen den gang.

Om man ser på inngrepene et slikt prosjekt ville medført, var nok den beslutningen til det beste. Behovet for boliger har også vist seg å bli langt mindre enn man trodde i 2011.

Men nå er planleggingen i gang igjen. Skanska har avholdt arkitektkonkurranse og hatt oppstartsmøter med kommunen om en helt ny plan. Som du kan lese mer om på de neste sidene, er det nå en helt ny innfallsvinkel til prosjektet. Fremfor å sprenge vekk fjell, skal boligene nå plasseres i høyden, på ulike nivå, og tilgang på boligområdet skal bli fra Midtunvegen.

Prosjektet står overfor en gordisk knute når de skal finne en fornuftig måte å koble seg sammen med Nesttun sentrum på. Her er en avtale med grunneier Rune Birkeland avgjørende, og Skanska er nok ikke noen enkel forhandlingsposisjon når de er så avhengige av en løsning. At Birkeland selv hadde jobbet i årevis med egne planer i Fondveggen før grunneieren overraskende solgte til Skanska, gjør det nok ikke enklere.

Samtidig er det spennende at det på nytt er bevegelse i planene, og at mange er opptatt av en positiv utvikling av Nesttun sentrum er det ingen tvil om. Under en idémyldring i forbindelse med det nye kunstsone-prosjektet den 17. april ble det tydelig at mange i dag ser Nesttun som et litt grått sted der man ikke vil oppholde seg for lenge. Det finnes mye potensiale, og ikke minst mange som er glad i stedet og som ønsker at noe skal skje.

Kan Fondveggen bli et bidrag til et spenstigere Nesttun? Det er i hvertfall positivt at utbyggerne nå har gått vekk fra tanken om å sprenge vekk hele fjellsiden for å bygge blokker. Dette har vært den rådende fremgangsmåten ved utbygging i Norge, men er nå uglesett på grunn av enorme naturinngrep. Klarer man å finne et prosjekt som unngår de største negative konsekvensene, så kan de nye boligene bidra til å styrke Nesttun som sted.

Utfordringen med tilgang på Nesttun sentrum åpner for kreativitet, og resultatet kan bli spenstige løsninger. Kanskje skulle Skanska tatt en telefon til designerne som har fått offentlige midler til å lage en offentlig utsmykning av Nesttun sentrum?

Kan Fondveggen bli et bidrag til et spenstigere Nesttun?

Frykter bowling-sporten vil dø ut

Etter at bowlingen på Sandsli ble stengt, har sporten kun to steder igjen å spille i Bergen; Kokstad og Vannkanten. Men begge steder kommer sporten i...

Dette turtipset er tilgjengelig takket være et testament

I vakre omgivelser innbyr denne beroligende turperlen på en rusletur for refleksjon og ettertanke. Det hele pakket inn i idylliske omgivelser i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten