I dagens Fanaposten kan du lese om fem familier som trolig har Bergens farligste utkjøring. I Osvegen på vei ned mot Kalandsvatnet ligger veien som leder ned til husene i Osvegen 175-183. Veien ligger midt i en sving, er bratt, og så liten at de fleste som kjører forbi knapt legger merke til den. Det finnes ingen overgangsfelt eller fortau på boligenes side av veien.
Familiene har i lang tid forsøkt å få Statens vegvesen til å sikre utkjørselen uten å lykkes. Flere av barna er i skolealder, og foreldrene våger ikke å la barna gå eller sykle til skolen på grunn av den utrygge veien som må krysses for at de skal komme seg på gang- og sykkelstien.
Naboene har forsøkt å finne løsninger som skal gi en sårt etterlengtet trygg adkomst til eiendommene. Et forslag var å få en tilkobling til Hatlestad Terrasse. Dette krevde avtale med grunneier og at det ble laget en plan. Dette lot seg ikke gjennomføre. Da blokkene ved Hamrevegen skulle bygges, så naboene muligheten for å få veitilførsel fra nedsiden, men til tross for påtrykk fra beboerne valgte kommunen å ikke stille krav til utbyggerne av blokkene om dette. Naboene mener kommunen i plansaker skal søke å knytte sammen eksisterende nabolag, men har unnlatt å gjøre det i dette tilfellet.
Gjentatte henvendelser til Statens vegvesen om å få på plass sikringstiltak har vært nytteløse. En forespørsel om etablering av gangfelt ble avvist av vegvesenet i 2015. Bakgrunnen for avslaget var at det ikke var nok fotgjengere som ville passere feltet, samt at det var dårlig sikt i svingen. En skulle vel tro at en farlig sving med dårlig sikt burde være grunn nok til å etablere overgang. Veitrafikkloven legger vel tross alt et aktsomhetsprinsipp til grunn for alle som skal kjøre uansett. Ved å merke opp et fotgjengerfelt, ville kjørende bli varslet om at her kan det komme gående.
Den siste henvendelsen fra det lille nabolaget til vegvesenet stammer fra august i år. Der ber de om å få vegvesenet med på en befaring for å få en overgang. I tillegg ber de om å få et trafikkspeil montert som et strakstiltak, slik at det blir mulig å få litt mer oversikt over trafikken på Osvegen. Men, nei …! Antallet fotgjengere er fremdeles for lavt, og trafikkspeil ønsker ikke vegvesenet som løsning for siktproblematikk i avkjørsler.
Vegvesenet peker på at trafikken på Osvegen vil gå drastisk ned når nye E39 Svegatjørn-Rådal åpner i 2022. Inntil den tid må familiene leve i utrygghet. Som familiene selv sier; utkjørselen blir ikke mindre utrygg selv om trafikken går ned. Vi har sett skilting, merking og bruk av trafikkspeil og overganger brukt på de mest finurlige strekninger for å skape trygghet. Vegvesenet har lagt veier gjennom gårdstun og eiendommer, og de klarer å sette ned fartsgrensen og merke opp mindre skumle utkjørsler enn denne. Igjen kan man sitte igjen med følelsen av at dette handler om smidighet og vilje til å hjelpe, langt mer enn at regelverket ikke åpner for det. Da blir det hele komplett uforståelig.