fanaposten.no

Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Leder: Kommer det et strømopprør?

Leder · Publisert 18:09, 7 jan 2022

I disse dager tikker strømregningene for desember måned inn i nettbankene i de tusen hjem. Sjelden har regningen for å få lys og varme vært så høy som nå, og i folkedypet murrer det en misnøye. Spørsmålet er om det blir noe mer enn misnøye?

Det er flere årsaker til at vi har rekordhøye strømpriser. Sommeren i 2021 hadde lite nedbør, noe som har hatt stor innvirkning på vannmagasinene. I tillegg har tilknytningen til det europeiske kraftmarkedet gjennom kablene til Tyskland og Storbritannia som åpnet i henholdsvis 2020 og 2021 påvirket prisene. Vindkraften er viktig i Europa, og det har blåst lite i Europa, noe som har gitt lavere kraftproduksjon og høyere priser. Høye priser på gass og kull, i tillegg til kostbare CO2-kvoter har alt bidratt til de økte strømprisene.

Regjeringen forklarer selv kraftprisene med blant annet Norges tilknytning til det europeiske kraftmarkedet. I perioder med høy produksjon og lave priser i Europa, drar vi nytte av dette i form av billig strøm her hjemme. Og i motsatt fall, som nå, betaler vi dyrt. Som i de fleste andre sammenhenger, kan vi ikke få i både pose og sekk.

Høye strømregninger fører til store utfordringer for mange private husholdninger, bedrifter, bønder, og idrettslag. Men også det offentlige får økte utgifter til strøm, men mange kommuner vil også få økte inntekter om de har eierskap innen kraftproduksjon. Regjeringen, med støtte fra SV, har lagt frem en strømpakke som går ut på at Staten skal dekke 55 prosent av strømprisen som overstiger en spotpris på 70 øre per kWh fra desember til mars. Den nye nettleieordningen er også utsatt.

Svært mange er opptatt av strømprisene, og vi vil anta at flertallet er misfornøyde med hvor dyr strømmen er blitt. Advokat Olav Sylte etablerte Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» for tre år siden. Ved inngangen til fjoråret hadde gruppen rundt 20.000 medlemmer. I skrivende stund nærmer gruppen seg 530.000 medlemmer. Mange mener at den rene norske vannkraften skal komme den norske befolkningen og norsk industri til gode, i stedet for å bli eksportert til Europa.

Over en halv million nye medlemmer i en protestgruppe i løpet av ett år bør være et tydelig signal til politikerne. Det hjelper lite med støttepakker som tilsynelatende er mest symbolske. Det norske folk nøyer seg ofte med å protestere i det stille, og det ligger kanskje i det norske lynnet. Da franske myndigheter i 2018 foreslo å øke drivstoffprisene med inntil 32 øre, resulterte det i at flere hundretusen franskmenn gikk ut i gatene i protest. Politiet måtte bruke tåregass og vannkanoner mot de misfornøyde franskmennene.

Vi håper og tror ikke at vi vil se denne typen reaksjoner i Norge, men det er ikke gitt protestene vil fortsette å være like fredelige.

To Fana-skoler innfører gult nivå etter smitteutbrudd

Rå skole må tilbake på gult nivå etter smitteutbrudd i flere klasser. Også Ulsmåg skole har innført gult nivå.

BIR må sende matavfall til Danmark. Byrådet vil ha «sirkulær-hub» i Rådalen

Matavfallet BIR samler inn, sendes i første omgang til Danmark. På sikt vil BIR ha biogassanlegg på Voss, men byråd Thor Haakon Bakke (MDG) har andre...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten