fanaposten.no

LITT AV OG TIL: Jan-Gunnar Olsen på Bontveit har en app som søker etter signal. Det hender han sporadisk får opp noe, men det er sjeldent signalet da er stabilt nok til at han klarer å ringe noen. Foto: Daniela Elvebakk Mala

Leder: I nød uten nødnummer

Både glede og skuffelse etter at mobilmasten ble satt i drift.

Leder · Publisert 09:00, 1 okt 2021

Hva gjør du når pulverapparatene dine er tømt, og flammene fortsatt slikker opp etter sofaen og nærmer seg gardinene? Prøver du å slukke med tepper, eller setter du deg i bilen for å kjøre mot mobildekning?

I hvor mange minutter fortsetter du med hjerte- og lungeredning på din kjære, før du innser at du må reise deg, hente bilnøklene og forlate stedet i søken etter profesjonell hjelp?

Nødsituasjoner som går fra vondt til verre, er langt fra en ukjent problemstilling. Men som regel er den geografisk knyttet til små bygder innerst i trange fjordarmer, et sted langt der ute i distriks-Norge.

For de fleste bergensere med tilgang på resurssene fra et stort universitetssykehus og kompetente nødetater, er det bare å ringe dem. Ambulanser, brann- og politibiler står klar døgnet rundt, strategisk plassert ute i bydelene for rask respons. Men for noen av dem som er bosatt i landets nest største by, kan det være umulig å få fatt i hjelp - akkurat i de minuttene der nøden er som størst.

Et plaster på såret er at det jobbes med planer for en ny mobilmast

Det er strålende nyheter at det nå er kommet opp en mobilmast som gir god mobildekning i de mye brukte turområdene på Riple og Totland. Men i dagens avis skriver Fanaposten om dem som ikke hadde grunn til å juble, da den nye masten begynte å sende ut sine signaler. Jan-Gunnar Olsen på Bontveit tok frem telefonen sin uten å finne spor av den nye mobildekningen. Så skrudde han telefonen av og på, og konkluderte «Vi går nok mot enda en vinter uten mobildekning».

I luftlinje er det kort avstand fra Bontveit til Kollifjellet, der masten er plassert. Men Telenor slår fast at husene, sant nok, ikke ligger slik til at beboerne får nyte godt av mobilsignalene. Et plaster på såret er at det jobbes med planer for en ny mobilmast også på Bontveit, men det ligger hindre i veien for å gjennomføre det, og det virker vanskelig å si når denne masten kan komme opp.

Vi må bare konstatere at det i i 2021 fortsatt finnes boligområder og mye brukte turområder i Bergen kommune som er uten mobildekning. Husstander som risikerer å ikke komme igjennom til hjelp dersom strømmen går og nødsituasjonen skulle oppstå.

Vi må kunne glede oss over en ny mobilmast som gir dekning til mange, men så lenge masten har sine begrensninger og store områder fortsatt er uten dekning, er det all grunn til å fortsatt presse på.

Det er til syvende og sist politikernes ansvar å sørge for at innbyggerne har kritisk infrastruktur som telefondekning.

Illustrasjonen fra Telenor viser hvilken vei antennene peker. Foto: Telenor

Bronse i uoffisielt NM

– Vi er Bjarg, de er Vålerenga. Å slå dem – og være spillemessig helt på høyde – er i seg selv en opplevelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten