fanaposten.no

Avtroppende byrådsleder Roger Valhammer.

Leder: Hva var Rogers alternativer?

Leder · Publisert 17:34, 25 nov 2021

I tirsdagens leder pekte vi på den tunge børen Harald Victor Hove tar på seg om Høyres standpunkt om å utrede tunnel videre fikk flertall.

Nå er vi her. Bergen befinner seg i skrivende stund i et salig politisk kaos der man ikke får øye på noen politisk ledelse. Ingen burde være særlig overrasket over at byrådet gikk av på bybanesaken. Høyres gruppeleder har nok også ansett dette som det mest sannsynlige av to mulige utfall. Som gruppeleder i byens største parti sitter han nå med den tyngste børen.

Skal Roger Valhammer tiltre igjen, må det skje etter en ny avstemming der dagløsningen over Bryggen har fått flertall. Byrådslederen nekter altså å rette seg etter flertallsvedtaket om tunnel. Det går absolutt an å hevde at dette er udemokratisk og å tvinge gjennom sin mening på tross av flertallet. Men samtidig: Det er vanskelig å se hvilke andre alternativer Valhammer kunne valgt.

Faktum er at en broket gjeng av partier og uavhengige representanter nå har stemt frem et bybanevedtak som de må ta ansvar for. Å stille kabinettspørsmål er i byrådslederens rett. Det ville være absurd om han først skulle stille kabinettspørsmål, og deretter si seg villig til å gå inn i byrådet for å gjennomføre saken han nettopp har gått av på.

Alternativt kunne han nektet å tiltre igjen. Men da er faren stor for at man da ville få en fullstendig lammet by, uten mulighet for å få vedtatt et bybudsjett og uten et flertall som kunne lede arbeidet med bybanen videre.

Mange peker fortsatt på partiet Rødt. De må jo nå ønske seg et hull i bakken de kan grave seg ned i. Sjelden har vel pest eller kolera passet bedre som beskrivelse av situasjonen til partiet lengst ute på venstresiden: Støtte et nytt Høyre-byråd eller slukkøret snu i bybanesaken. En siste mulighet er å la det skure og gå uten noen politisk ledelse i byen. Det er ikke utenkelig at saken kan ende med full kollaps i lokallaget og at partiet sentralt ser seg nødt til å gripe inn.

Nå skal vi passe oss for å bli for bastante, og fra dette skrives til det treffer leseren kan det ha skjedd ny utvikling i saken som vi må ta forbehold om. Som Julie Andersland sier i dagens avis: Her bør man ikke tro noe som helst, for det kommer stadig overraskelser.

Men en ting ligger fast: Det blytunge ansvaret med å fortelle bergenserne hvordan han skal sikre bybanen til Åsane, og ikke minst hvordan den skal finansieres, det ligger hos Harald Victor Hove.

Fana skal kose seg i form

Herrelaget til Fana skal spille rekordmange treningskamper før denne sesongen. Dagen etter kampene står sex på treningsplanen.

Tobias Gjesdahl 17 år

Hipp hurra for Tobias Gjesdahl som fyller 17 år den 5. februar. Du er flink, hjelpsom, smart og vi er stolt av deg. Vi gratulerer og gleder oss...

Kunne du tenkt deg denne utsikten?

Fem minutter fra Lagunen, utsikt over Apeltunvatnet, tett på turområde, solceller på taket og 45 kvadratmeter å spille seg på. Kunne du tenkt deg å...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten