fanaposten.no

Huseieren forteller at det allerede er interessenter som vil inn i Colonialen-lokalene. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Leder: Hva blir igjen på Paradis?

Leder · Publisert 13:46, 7 jun 2019

Fortetting langs Bybanen har gode sider. Nye småsteder vokser frem der folk får kort avstand til det meste. Ord som urbanisering blir ofte brukt, og man danner seg et bilde av små "byer" der innbyggerne drikker kaffe med naboen på den lokale kafeen, snarere enn å sitte hjemme i stuen.

Det er dette som er "gåbyen", det flotte ordet som en byplanlegger fant opp for et par år siden. Folk skal kunne bruke nærmiljøet til å dekke de fleste behov, ha kort vei til buss, bane, skole og andre fasiliteter. Flott og fint, på alle måter, men spørmålet er: Stemmer det med virkeligheten?

På Paradis ser vi ihvertfall tegn på at det motsatte skjer. Lokalt særpreg viskes ut og erstattes av det som kan bli mer strømlinjeformede nybygg. Møtestedet Colonialen forsvinner ut, Rema 1000 kommer inn rett over veien, med hundrevis av boliger på toppen. For folk som bor på Paradis og kjenner stedets særpreg er det mye symbolikk i sånt.

Det pågår for tiden mer enn et dusin fortettingsprosjekter i og rundt sentrum av stedet, og enda flere kan komme fremover. Mange har fått dispensasjoner som går utover det politikerne bestemte i områdeplanen. Samtidig gjør planene om en helt ny utforming av veikrysset at det er vanskelig for folk å se for seg hvordan det er tenkt å bli. Hvordan det slår ut for helheten til området gjenstår å se. Man må bare håpe at de som bestemmer vet hva de gjør.

Det er for tidlig å felle dom over den pågående utviklingen av Paradis. Først når bygging er gjennomført ser vi om stedet lever opp til intensjonen som kommunens planleggere hadde om et urbant sentrum med flere tusen boliger. I mellomtiden gjelder det å ikke ta knekken på de aktørene som gir liv til stedet i dag. Colonialen, som var Paradis' viktigste møteplass, er snart en saga blott. Det er flere grunner til det, og manglende forutsigbarhet og en trang beliggenhet nær et trafikkert kryss er nok noe av grunnen. En annen grunn er at folk i nærområdet er nødt til å bruke tilbudene om de skal kunne forvente å beholde dem. Taper virksomheter penger, forsvinner de til slutt.

Så får vi bare håpe at en ny aktør i samme bransje kan komme inn og fylle Hesteskobygget med liv, og ifølge huseier Kjartan Wilhelmsen er det interesserte på gang aktører allerede. Hva gjelder resten av Paradis så får vi bare håpe at folk en gang kan se tilbake på en kaotisk byggefase og tenke at resultatet ikke ble så verst likevel.

Trofast traver: – I dag er heldigvis kiropraktoren blitt helt stueren

Først måtte veggen males der sparkemerkene etter skosålen var. Nå rydder hun pulten og mønstrer av.

Lisa 16 år

Vår kjære Lisa fyller 16 år mandag 6. juli. Vi ønsker deg en fin dag og en god sommer. Klem fra bestemor på Bontveit og bestemor i Balders veg.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten