fanaposten.no

Leder: Fylkespersonen

Fra 1. januar 2021 skal alle offentlige stillingstitler være kjønnsnøytrale. Det er en forståelig og naturlig utvikling. Vanskeligere er det å bestemme hva fylkesmannen og fylkesmannsembetet heretter skal heter. Diskusjonene går varmt i TV- og radiostudioer.

Leder · Publisert 12:00, 26 sep 2020

Valgjerd Svarstad Haugland er fylkesmann i Oslo og Viken. Hun er lei av å være mann, og det kan man jo forstå. Selv om mann i denne sammenhengen egentlig ikke var ment å bety hannkjønn, er ordet såpass belastet, at det skulle være uproblematisk å sende fylkesmannen og sysselmannen på skraphaugen sammen med lensmann, oppmann og formann.

SJEKK UT LEDER: En bybane for alle

De fleste er enige om dette, men hva skal de være i stedet? Forslagene er mange, løsningene få. Et av problemene er at «fylkesmann» egentlig heller ikke er noe dekkende navn for hva virksomheten driver med. Forvirringen er stor, for fylkesmannen har strengt tatt veldig lite med fylket å gjøre. Han eller hun er statens representant for et geografisk område, og ikke en del av fylkets drift.

Derfor er titler med «fylke» i lite ønsket i den nye tittelen. Om drøye to måneder skal ikke bare tittelen til personen, men også til hele embetet skifte navn. Enn så lenge vet ingen til hva.

LES DEBATTINNLEGGET: Prosten i Fana: - Skal retten til å reservere seg fra samarbeid med en kvinne få fortsette?

Blant de nåværende fylkesmennene er guvernør en slags favoritt. Hvis vi ser bort fra at kvinnelige fylkesmenn, spesielt de myndige, da fort vil bli omtalt som «guvernanten», er det et lite tilfredsstillende navn. Vi er vant med at guvernøren er en politisk valgt person, gjerne ved direkte stemmer.

Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, sier guvernør er det beste valget, fordi embetet på engelsk heter «County Governor». Finner vi et godt navn på norsk, kan vi med fordel bytte ut det engelske navnet også.

Statsombud ser ut til å være oddsfavoritten om dagen. Andre forslag er statsforvalter, kansler, nesseregent og fogd.

Uansett hva departementet velger, kan vi være helt sikker på at vi kommer til å bruke lang tid til å venne oss til det.

LES OGSÅ: Sjekket bilparken: – Ikke så verst denne gangen

Forslagene er mange, løsningene få

Nå er de best i byen

Fana rundjulte Tertnes og er klar for semifinalen i NM.

31 smittet siste døgn

Tallet på antall smittede i Bergen er nå oppe i 1996 siden pandemien startet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten