fanaposten.no

Trym Aafløy er førstekandidat for Folkeaksjonen nei til mer bompenger som nå er størst i Bergen. Fanaposten mener det kan trekkes paralleller til Trumps USA. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Leder: Fra Trump til Trym

Å stemme ved valget er viktigere enn noen gang, og det bør ha med mye mer enn bompenger å gjøre.

Leder · Publisert 09:16, 24 mai 2019

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger blir Bergens største parti på siste måling. I Fana og Ytrebygda, bydelen der frontfigur Trym Aafløy bor, sier en av tre at de vil stemme på aksjonistene ved valget. Det er en sensasjon.

I 2016 vant Donald Trump valget i USA på politikerforakt, enkle løsninger og populisme. Samme år stemte britene for Brexit basert på en vrangforestilling om at EU var roten til alt vondt.

I 2019 ser bergenserne ut til å stemme for et parti som sier at bybanen vil være ”død og begravet” om de får makten. Bommene skal rives. Bilene skal få prioritet igjen. Klimautslippene? De er ikke noe problem, de forsvinner så snart bilparken blir elektrisk.

Enkle løsninger. Og ja, solide doser politikerforakt og populisme.

Men Trym og FNB er også et resultat av at politikerne undervurderte folks frustrasjon i bompengesaken. Nå kommer de samme partiene løpende med brannslukking ved å ville endre på bominnkrevingen. Det er alt for sent. Tillitskrisen hos folk er allerede et faktum.

Taperne som følge av dette tror vi kan bli bergenserne selv. På samme måte som det føltes godt for mange briter å gi politikerne fingeren ved å stemme ja til Brexit, er det nok tilfredsstillende for mange å stemme Folkeaksjonen 9. september. I dag ser amerikanere og briter at valgene de tok fikk konsekvenser: Politisk kaos. En dyp kløft i befolkningen. Et hull som graves dypere dag for dag. En mer utrygg verden.

Det kan virke urettferdig å trekke linjene til Trump når vi snakker om Trym, en beint frem likandes kar fra Solåsen, som understreker gang på gang at han tilhører sentrum i bergenspolitikken. Men parallellene er der, og mekanismene som påvirker velgermassen er de samme. Det handler om enkeltsakene som overskygger alt annet, det være seg å rive bommer eller bygge murer. Etablerte politikere skal byttes ut med ”folkets” menn og kvinner. Inngåtte avtaler skal reforhandles eller brytes.

Skal Bergen altså gå i samme fellen? Om bompengesaken skal få overskygge alt, om en helhetlig politikk ikke lenger betyr noe, da vil taperne bli skolebarna, de eldre, ungdommen, de svake i samfunnet, alle som på en eller annen måte nyter godt av at vi har ansvarlige, ”kjedelige” politikere ved makten.

Med klimakrisen som står for døren har politikk aldri, på noe tidspunkt i historien, spilt en mer avgjørende rolle enn nå. Å gå og stemme i september 2019 er viktigere enn noen gang. Og det bør ha med mye mer enn bompenger å gjøre.

Tine stakk fra Brasil på tre dager

Beskjeden fra far var ikke til å misforstå: – Du må bare komme det hjem, så fort som mulig!

Husk å stille klokken

Ja, det blir sommertid. Men stilles klokken én time fram eller tilbake?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten