fanaposten.no

«Det er lett å skjønne at ti sekunders stopp ved stasjonene er lite for dem som er dårlig til beins». Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Leder: En bybane for alle

I Fanapostens siste utgave får vi være med 83 år gamle Mary Ådland på tur med Bybanen. Det var en øyeåpner for både oss og for sikkerhetssjefen i Keolis, Elizabeth Hamilton-Beck.

Leder · Publisert 06:00, 5 sep 2020

Den godt voksne bybanepassasjeren sier mange eldre kvir seg for å bruke skinnegående transport, rett og slett fordi tilbudet ikke er tilpasset slike som dem. Hun mener Bybanen er for tilpasset ungdommer.

– Jeg kjenner mange eldre som unngår å bruke Bybanen. De føler ikke den er tilpasset dem, og det tas ikke hensyn til oss eldre, sier Mary Ådland.

Innvendingen er absolutt viktig. Bybanen skal være for alle langs traseen, ikke bare dem med smarttelefon og høyt tempo i kroppen. Samtidig må banen være rask og effektiv, både for å kunne betjene så mange passasjerer som mulig, og for å bli et attraktivt transportmiddel for flertallet av både eksisterende og potensielle passasjerer.

Vi forstår at Bybanen, Skyss og Keolis kommer i en håpløs spagat her

Faksimile Fanaposten fredag 4. september 2020.

En del av Bybanens suksess er at den på dagtid går omtrent ustanselig. De fleste av oss levde livene etter bussrutene før i tiden. Er vi så heldig at vi bruker banen, trenger vi sjelden å slå opp når den går. Vi bare møter opp, så kommer banen raskt.

Les også om de nye tallene: Nedgang i bybanetrafikk, men fortsatt ofte for trangt

Det er lett å skjønne at ti sekunders stopp ved stasjonene er lite for dem som er dårlig til beins eller av andre grunner er forhindret fra å sprette inn og ut av bybanevogner som det passer oss. Hamilton-Beck påpeker at det finnes en knapp å trykke på for dem som trenger litt ekstra tid eller assistanse. Samtidig er knappen vanskelig å bruke, hvis du til enhver tid må ha to hender på rullatoren.

MER DEBATT: Si nei til massiv utbygging på Fanaflaten og Fanastølen

«Det er uakseptabelt at passasjerer uten andre transportmuligheter bokstavelig talt blir stående igjen på perrongen når banen går». Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Vi forstår at Bybanen, Skyss og Keolis kommer i en håpløs spagat her. Det er uakseptabelt at passasjerer uten andre transportmuligheter bokstavelig talt blir stående igjen på perrongen når banen går. Samtidig kan ikke Bybanen uten videre forlenge stoppene ved stasjonene.

Bybanen dras her også mellom sin største styrke – forutsigbarheten og regulariteten – og sin største svakhet, at vognene ikke kan kjøre forbi hverandre.

Ingen ønsker å være til bry for andre og enda færre liker å spørre om hjelp. Derfor oppfordrer vi alle medpassasjerer til å gi Mary Ådland og de andre både plassen og den hjelpende hånden de trenger når de skal ta Bybanen.

LES OGSÅ: Bybaneoperatør reagerer på dette: - En uting!

«Mary Ådland mener forholdene forverret seg for de eldre da korona-tiltakene kom. Da ble området ved førerrommet avstengt, og det er ikke lenger mulig å bruke den fremre og bakre inngangen, som normalt er den som er anbefalt for eldre». (fra hovedsaken i Fanaposten) Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Elev på Sandsli smittet - 92 i karantene

Fylket melder om et smittetilfelle ved Sandsli videregående skole torsdag.

Denne bydelen har minst smitte i Bergen

Ytrebygda er bydelen med lavest smitte per 1000 innbyggere i årets to første uker.

Etterforsker spredning av manipulert video

Politiet etterforsker saken hvor en lærer er hengt ut i en manipulert video som ble spredt på sosiale medier. – Vi er sjokkerte over at voksne...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten