fanaposten.no

«Slår disse prognosene til, vil eksempelvis Fana og Ytrebygda bydel ha en betydelig overkapasitet på skoler når vi nærmer oss 2030». Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Leder: Avlyst skolekamp

Leder · Publisert 17:00, 2 mar 2021

Torsdag la byrådet forslaget til ny skolebruksplan. Planen skisserer hva som skal skje med skolebygg i Bergen frem mot 2030, og frem mot april kan skoler, foreldre og alle andre få komme med sine innspill til planen.

Det første som skiller denne planen fra tidligere planer er at det ikke foreslås noen skolenedleggelser. Dette er overraskende, av to grunner. Den første er at prognosene viser en betydelig lavere elevtallsutvikling i Bergen enn tidligere, blant annet som følge av lave fødselstall.

Slår disse prognosene til, vil eksempelvis Fana og Ytrebygda bydel ha en betydelig overkapasitet på skoler når vi nærmer oss 2030. Da vil elevtallet på barnetrinnet ligge i underkant av 6000, mens antall skoleplasser i de to bydelene vil ligge rundt 8000.

En annen grunn til at dette overrasker, er at byrådet ved forrige korsvei varslet at det ville kunne bli lagt ned ett ungdomstrinn i Ytrebygda bydel i forbindelse med åpning av Søreide ungdomsskole. Nå sier byrådet at prosjektet skal gjennomføres, men lar samtidig alle de andre ungdomstrinnene bestå. Samtidig viser beregningene at skoler som Rå og Ytrebygda kan få opp mot en halvering av elevtall når den nye skolen åpner.

Faksimile Fanaposten tirsdag 2. mars 2021.

Prognosene viser en betydelig lavere elevtallsutvikling enn tidligere

Skolekapasiteten

Skolebyråd Endre Tvinnereim begrunner dette i Fanaposten med at Ytrebygda er et område det er vanskelig å forutsi på grunn av et stort antall reguleringsplaner. Han ønsker derfor å ha en større buffer på skolekapasitet dersom boligbyggingen blir høy. Nærskoleprinsippet er også viktig her. Ungdomsskolene i bydelen er spredd over et stort geografisk område, og åpningen av Søreide vil føre til at mange flere ungdommer kan gå på skole i sitt nærmiljø.

Ved forrige skolebruksplan fikk byrådet mye kritikk for å legge ned skoler som Nordvik og Riple. Denne gang er det Krokeide som har vært under lupen. Skolen vil ligge i overkant av 30 elever i årene fremover, som er rundt det samme som Riple og Nordvik hadde da de ble vedtatt nedlagt. Det er heller ingen planer for boligbygging på Krokeide i årene fremover.

Byrådet lander på å opprettholde skolen. En viktig begrunnelse er skolens sentrale plass i lokalsamfunnet. Dette argumentet ble ikke veid tungt nok ved Riple eller Nordvik i forrige skolebruksplan. Nå er det avgjørende for å la skolen få bestå.

Les også om vaksineringslokalene og byrådenes svar: – Vi skjermer barn og unge mest mulig

Elevtallet

Vi synes det er positivt at byrådet vurderer at de minste skolene Krokeide og Trengereid er viktige og verdt å opprettholde, men det blir viktig å sikre at det faglige tilbudet elevene får ved disse skolene er godt nok, da det utvilsomt er mer sårbart når elevtallet blir så lavt som det er nå.

Tross en økonomisk situasjon som er mer usikker grunnet korona, ser byrådet seg råd til å sitte på betydelig ledig skolekapasitet i årene fremover. Den nye skolebruksplanen er hyggelig lesning for alle som har vært bekymret for om skolen deres var nedleggingstruet, men det kan også være at dette bare er å skyve de ubehagelige beslutningene foran seg.

Les også debatt: «Ny prognose er kommet under arbeidet med ny skolebruksplan, og viser at Hop slett ikke er så verst stilt sett i forhold til andre skoler i Bergen».

Fra politiloggen: Føk over midtrabatten, ut i grøften og kjørte videre

Også aggressive tenåringer sint på smittevern, mistet lappen på stedet og en illeluktende tønne fra krigen er noe av det politiet har hatt å stri med.

MC-velt på Paradis

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om en motorsykkelulykke i Fana.

Korona-smittet rektor om utbruddet på skolen: – Ser ut som lærere og elever går klar

Stend videregående har innført hjemmeskole etter et koronautbrudd i administrasjonen ved skolen. Rektor Magnus Vaktskjold var en av de første som...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten