fanaposten.no

Korona-panikk

Leder · Publisert 15:11, 5 mar 2020

I flere uker har vi kunnet følge viruset SARS-CoV-2, også kalt korona-viruset, som forårsaker utbruddet av sykdommen covid-19. Det begynte i den kinesiske byen Wuhan i slutten av januar. Frykten hos folk har spredd seg vesentlig raskere enn viruset. Etter en del uker kom viruset omsider til Norge, noe som vel var uungåelig. Norske helsemyndigheter forsøker å roe ned den største frykten hos bekymrede nordmenn.

Budskapet er at viruset ikke er farligere enn influensa, men det smitter lettere. De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv. Akkurat som med influensa vil noen få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, og forekommer hovedsaklig hos eldre og personer med underliggende sykdommer.

På toppen av det hele, er også den årlige influensa-bølgen flommet inn over oss. Dette fører til utfordringer på flere plan. Vi kan lese at legevakten i Bergen blir nedringt av bekymrede foreldre og personer som ikke føler seg bra. Korona-panikken fører til at andre med akutt behov for legehjelp ikke kommer igjennom på telefon til legevakten.

Rådet fra Folkehelseinstituttet er at barnehager og skoler i Bergen holdes åpne som vanlig, og at folk stort sett kan leve som normalt. Det aller viktigste er å huske god håndhygiene. Ved å begrense smitten, kan man begrense spredningen av viruset. Myndighetene oppfordrer folk som ikke føler seg friske til å være hjemme fra jobb og skole. Barn som er syke bør heller ikke gå på skole eller i barnehagen. Om man har mistanke om at man er syk, skal man heller ikke oppsøke legekontor eller legevakt uten å ha gjort avtale over telefon på forhånd. Da kan man nemlig uforvarende spre smitten til andre.

Vanligvis får media mye av skylden for å spre angst og frykt i forbindelse med slike sykdomsutbrudd. Men uten informasjon og kunnskap om hva som skjer, og hvordan man skal forholde seg, blir det komplett kaos.

Myndighetene har erfaring med lignende tilstander fra 2009 da svineinfluensaen herjet. Det beste man kan gjøre nå er å følge alle råd som helsemyndighetene kommer med, og kanskje aller viktigst - stole på at de gjør hva de kan for å begrense spredningen av viruset.

Direktør i etat for helsetjenester i Bergen kommune, Brita Øygard har en helt klar oppfordring vi gjerne viderebringer. – Vaske hendene, vaske hendene, vaske hendene!

« Det aller viktigste er å huske god håndhygiene

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten