fanaposten.no

Korona 365

Leder · Publisert 21:27, 12 mar 2021

I dag er det 365 dager siden Erna Solberg kom med nyheten som brakte de fleste av oss ut av fatning. Landet ble stengt ned på grunn av at covid 19-viruset og korona-pandemien hadde nådd oss. Vi ble alle berørt av de mest inngripende tiltakene i fredstid i Norge.

Butikker, med unntak av dagligvarehandelen og vinmonopolet stengte ned. Frisører, treningssentre og serveringssteder lukket dørene. Skoler og barnehager ble stengt, og hjemmekontor og hjemmeskole ble en ny hverdag for mange av oss.

Konsekvensene for mange viste seg ganske raskt. De som ikke kunne jobbe hjemmefra, og de som var ansatt i bedrifter som på en eller annen måte ble rammet av nedstengingen ble permittert. Sykehjemmene ble lukkede soner, og de eldre beboerne fikk ikke besøk på grunn av faren for smittespredning. Idretten ble også stengt ned.

Rett etter nedstengingen tenkte vel de fleste av oss at dette er bare for en kortere periode. De færreste av oss så for seg at hjemmekontor, smittevernregler og røde skoler og barnehager skulle være normalen ett år senere.

Konsekvensene har etter hvert blitt tydeligere, men fremdeles ser vi nok bare konturene av langtidsvirkningene. Arbeidsledigheten har skutt i været, og bare i Bergen er det dobbelt så mange helt ledige som for ett år siden. Til tross for at myndighetene har pøst ut milliarder av kroner i krisepakker, har mange bedrifter gått konkurs. Bankene har vært på tilbudsiden og tilbudt rente- og avdragsfrihet for å hjelpe folk som har fått dårligere økonomi. Men dette er bare en midlertidig løsning.

Folk har sittet på hjemmekontor i ett helt år. Vi har skrevet om folk som var ensomme før pandemien og nedstengingen, og hvor jobben var et sosialt lyspunkt i hverdagen. I året som har gått har folk blitt mer ensomme. Vi savner alle det sosiale livet vi hadde, og det å kunne gi gode venner en god klem når man møtes.

Barn og unge skulle skjermes, og de under 20 har fått trene men ikke spille kamper. Utøvere over 20 år har ikke fått drive med annet enn egentrening, og idretten frykter et stort frafall som følge av at folk får andre vaner.

Vi har blitt vant til å leve i en unntakstilstand. Munnbind, avstand til andre og håndsprit er vi blitt vant til. Som biskop Halvor Nordhaug sa under sin visitas i Skjold menighet i fjor; «Sjelden har det vært mer sprit i kirken enn nå!»

Folk er nok for lengst slitne av å leve med smittevern og regler. Men de fleste av oss har stilt solidarisk opp og gjort som vi har fått beskjed om. Vi er helt sikre på at det har reddet mange liv. Vi har lært mye om oss selv og andre dette året, og det eneste som er sikkert i dag - er at vi ikke er ferdige med pandemien.

Tatt i 139 km/t i 80-sone. Ba om nåde

23-åringen ba om rettens nåde og hevdet han ville miste jobb og hjem om han mistet førerkortet.

Streik avverget - enighet i lønnsoppgjøret

LO og NHO kom til slutt til enighet, men sier forhandlingene har vært tøffe.

Forsvarer tittelen digitalt

Skuffelsen hos musikantene var stor da helgens korpskonkurranse Hordablæsten ble avlyst. Men den gjennomføres digitalt. De regjerende mesterne,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten