fanaposten.no

Slik kan det sentrale Paradis bli seende ut.

Ingen vei tilbake på Paradis

Leder · Publisert 12:10, 22 mai 2021

Man kan av og til lure på hva som gikk av politikerne da de vedtok at villaområdet på Paradis skulle byttes ut med noen mastodonter av noen bygg midt i hjertet av stedet.

Vi snakker om områdeplanen for Paradis som bystyret vedtok i 2014. I forkant av planen var det påtrykk fra utbyggere som hadde kjøpt opp tomter og ville bygge tett og høyt. Kommunens planetat ble med på notene og laget en plan som mange politikere har brukt mye krefter på å ta avstand fra siden.

Dette gjelder særlig Høyre, som, enda de satt med byrådsmakten, er det partiet som har okket seg mest over veien den famøse planen staket ut.

Men nå er det ingen vei tilbake. Paradis skulle bli bybane-fortettingens showroom, et eksempel på hvordan man kan bygge by og radere vekk småhus for å gjøre plass til flest mulig mennesker rundt bybanestoppene. Gjennom Miljøløftet brukes det nå store summer på ny infrastruktur som gang- og sykkelvei, ny veiløsning, og etterhvert også offentlige rom.

Første store prosjekt som stod ferdig - Paradisalleen - som naboene kaller Danskefergen, har vakt reaksjoner. Men dette er bare begynnelsen. Snart skal politikerne behandle et nesten like stort prosjekt på andre siden av Statsminister Michelsens veg. Planene for Paradis Hage er nå klare til politisk behandling. Etterhvert kommer det også planer for «Hesteskotomten» i Paradisleitet, der bebyggelsen skal trekkes helt ut mot krysset, slik at man kan ende med høyhus i alle himmelretninger når man befinner seg midt på stedet.

Når de konkrete planene nå kommer til politisk behandling, er det fortettingssynet fra 2014 som krasjer inn i den nye virkeligheten i 2021. Behovet for boligbygging har vist seg å være mindre, og andre hensyn enn å bygge mest og høyest mulig har fått mye mer vekt. Da er det et sørgelig faktum at områdeplanen langt på vei binder dagens politikere til masten. Da vedtaket ble gjort, var det med en bestemmelse om at utbyggerne bare trengte å levere en byggesøknad for å sette i gang. Nye krav til blant annet uteområder og gode, menneskevennlige boområder kan dermed bli tilsidesatt. Det er akkurat dette som er situasjoen ved Paradis hage.

Politikerne kan umulig ha ant omfanget av det de var med på å vedta i 2014, og nå er det dagens politikere, og ikke minst innbyggerne på Paradis som må betale prisen.

Kjørte for fort i Birkelundsbakken – belitet seg ikke

En 60 år gammel mann ble i mai i fjor stoppet av politiet for å kjøre for fort i Birkelundsbakken. Mannen var ikke enig, og saken måtte avgjøres i...

Får ja til skjenking: - Nå blir det «dine-in» på Lagunen kino

Som første kino på Vestlandet får Lagunen kino nå skjenkebevilling. Snart blir det middagsservering til filmen!

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten