fanaposten.no

Mårdalen er en stadig tilbakevendende adresse når Bergen brannvesen rykker ut. Nå har pårørende av beboere slått alarm og ber kommunen rydde opp. Faksimile Fanaposten tirsdag 21. desember 2021

Ingen suksessoppskrift i Mårdalen

Leder · Publisert 16:03, 22 des 2021

Å blande sammen pensjonister, rusmisbrukere og andre brukere som trenger hjelp fra kommunen til å skaffe bolig, i en og samme blokk, kan by på utfordringer. Likevel var det akkurat det som skjedde da kommunen bestemte at Mårdalen 12 ikke lenger skulle være en ren "trygdebolig" for eldre personer som hadde behov for en seniorbolig hvor det blant annet var tilrettelagt med heis.

I 2017 tok byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig over tildelinger av leiligheter fra byrådsvadeling for helse, eldre og frivillighet. Og endringen det medførte har beboerne fått kjenne på.

– Bergen kommune har skapt et uheldig bomiljø når de blander eldre og rusmisbrukere. Det gjør at de eldre blir redde. Min mor er skikkelig redd innimellom, sier Bjørn Arild Fjeldsbø om forholdene i Mårdalen 12.

– Men når arbeidet tar så lang tid, er det ikke overraskende at de pårørende til de som bor i blokken nå varsler om forholdene, skriver Fanaposten på lederplass. Foto: Daniela Elvebakk Mala, arkiv

Bergen kommune har skapt et uheldig bomiljø

Mistet samlingsstedet

Fanaposten har selv snakket med beboere som ikke vil ha navnet sitt i avisen, som bekrefter det Fjeldsbø sier til avisen. Mange eldre i blokken har bodd der lenge, og flyttet inn fordi det skulle være en blokk for eldre, som kunne tilby sosialisering med liksesinnede.

Gradvis har de mistet tilbudene som gjorde at mange ønsket å bo der da de pensjonerte seg. De har mistet samlingsstedet sitt i toppetasjen, og i sommer meldte Fanaposten at de også mistet muligheten til å forhåndsstemme i blokken, slik de har kunnet ved mange tidligere valg.

Men vondest er det å høre om eldre som sover med klær og sko like ved sengen i tilfelle de må opp på natten på grunn av at brannalarmen går. Og det må de støtt og stadig. Bare i år har alarmen gått nesten 30 ganger, og da ofte om natten. Andre netter våkner de av at det er noen som røsker i dørhåndtakene og prøver å komme seg inn.

Kommunen har de siste årene jobbet for å løse flere problem knyttet til boforholdene i blokken. Men arbeidet tar tid og er krevende og omfattende.

– Bygget har nå tilsyn av vektertjeneste en gang hvert døgn hvor rømningsveier med mer blir kontrollert. Beboerne kan også kontakte vektertjenesten for bistand dersom det oppstår situasjoner som oppleves som utrygge, svarer Bjarte Høysæter, som leder for etat for boligforvaltning i Bergen kommune på noe av kritikken han har fått av Fjeldsbø.

Det er bra at kommunen tar utfordringene i blokken seriøst. Men når arbeidet tar så lang tid, er det ikke overraskende at de pårørende til de som bor i blokken nå varsler om forholdene. For mens man venter på utbedringer, er de som bor der redde. Og slik skal det ikke være.

LES OGSÅ: Byrådet mener dette brannstasjon-bygget ikke er Bergen verdig. «Det kunne de faktisk ha gjort noe med mye tidligere», skriver Fanaposten i denne lederen

Gradvis har de mistet tilbudene som gjorde at mange ønsket å bo der da de pensjonerte seg.

Vannlekkasje fra sprinkleranlegg på Kirkevoll skole: – Store vannskader

Et rør hoppet av fra sprinkleranlegget, og førte til store vannskader på Kirkevoll skole.

Fikk endelig oppfylt ønsket om butikk i Lagunen

Tirsdag åpnet Europris sin butikk nummer 272 i Norge, og den fjerde i Bergen sør. – Dette er fremtidens Europris-butikk, sier butikksjef Stian...

Fana IL har fått purring på gigantregning fra kommunen. De nekter stadig å betale.

– Kommunen har bedt oss om å prosjektere en hall. Så sender de oss en millionregning for jobben. Det er ikke til å tro, sier Hans R. Dankertsen,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten