fanaposten.no

Uansett hva Neymar jr og de andre VM-spillerne finner på i november og desember, blir det neppe skikkelig VM-feber. Foto: NTB

Ikke gøy lenger

Leder · Publisert 09:00, 20 nov 2022

Søndag åpner fotball-VM i Qatar. Europa over, spesielt i Tyskland, har ropene om boikott av mesterskapet vært høye og sterke de siste serierundene før mesterskapet skal ta til. Det er i sannhet for lite og for sent.

Da sterke krefter i Norge tok til orde for boikott i fjor vår, var det også i seneste laget, men det var i hvert fall fremdeles en reell mulighet for å gjøre en forskjell. Det endte til slutt med en knepen seier for nei-siden i det ekstraordinære fotballtinget, men oppslutningen om fotball-VM er historisk lav i Norge.

Det kommer til å merkes mer de neste ukene enn den aktive boikotten, som ifølge VM bare dreier seg om rundt en femdel av den fotballinteresserte befolkningen.

Normalt er det et vanvittig fotballengasjement tre dager før et stort fotballmesterskap, uavhengig av om Norge skal være med. Det er diskusjoner i alle kanaler om laguttak, hvilke spillere som kommer til å skinne, hvem som blir årets store gjennombrudd og en lang rekke andre spørsmål. Nå, ingenting!

Det er den største effekten av VM i Qatar. Det som gjør at hele familier – også dem som normalt aldri vil finne på å se Sandefjord – Sogndal eller Brann – Rosenborg – annethvert år sitter og ser EM eller VM på TV, er jo nettopp at alle andre gjør det. I 2022-utgaven av VM mangler den effekten totalt.

Bare se på avisenes forsider, enten du foretrekker nett eller papir, det er forbausende lite VM-stoff, i hvert fall det som handler om det sportslige. I stedet har avisene vært proppfulle av saker om elendige arbeidsforhold for fremmedarbeidere i Qatar, om overdådig luksus på VIP-plasser og om at det er umulig for supportere å finne bosted i Qatar.

Alle vet at Qatar vant VM-tildelingen på uærlig vis og at de aldri skulle ha hatt mesterskapet. Hvor stor effekt det vil ha for arrangøren om familien Olsen på Titlestad ser VM-kampene eller repriser av 71 grader nord, er det veldig vanskelig å vite.

Det er gode grunner for å boikotte Qatar, som Brann-supporter Gjert Moldestad redegjør for til høyre for denne lederen, men de største utslagene på seertallene kommer til å komme fordi det store engasjementet rundt kampene er borte. Det er ikke noe gøy lenger. Derfor kommer vesentlig færre av oss til å se på, enten vi har et bevisst forhold til boikott eller ikke.

Akkurat dét kommer til å merkes, hele VM-måneden igjennom.

De største utslagene på seertallene vil komme fordi det store engasjementet er borte

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten