fanaposten.no

Hvorfor gråter ingen for Hordaland?

Leder · Publisert 06:00, 2 jan 2020

Halvparten av Hordalands innbyggere bodde i Bergen. Det er viden kjent at bergensere er ekstremt patriotiske av seg. Likevel ser vi få tårer for at Hordaland gikk inn i solnedgangen for godt på nyttårsaften.

Da det ble kjent at Hordaland og Sogn og Fjordane skulle slås sammen til ett fylke, med det lite vellykkede navnet Vestland, var reaksjonene nesten utelukkende fra det nordlige av de to fylkene. Inntrykket har vært at nå blir fjogningene slukt av Hordaland.

Men også Hordaland har sin historie, sin egenart og sin identitet. Hva med oss?

Hordafylke var en viktig del av norskekysten også før Norge i det hele tatt var et begrep. Utrolig nok har grensene vært nesten identiske hele tiden. Kun Gulen og Ølen har forsvunnet med tiden.

I nesten 300 år av de siste 1000 var det Bergenhus amt som gjaldt. Men drømmen og vissheten om Hordaland var der alltid. Hordene, som senere skulle bli omtalt som hordalendinger, var der hele tiden.

Hordaland var i folketall Norges tredje største fylke. Det er merkelig at det trengtes en sammenslåing for å gjøre oss mer robust, hva nå det måtte bety. Men nå er virkeligheten her. Noen partier går inn for reversering av kommune- og fylkesreformen, men reformer blir sjelden helt reversert.

I tiden siden sammenslåingen ble vedtatt har Sogn og Fjordane ropt høyest. Vi forstår at trivselsfylket fungerte mer samlende på sogninger og fjordinger enn Hordaland har vært for bergensere og striler. De nye, store fylkene står i fare for å ikke være geografisk spesifikke nok. Hva gjør vi da. Slutter østfoldinger å være østfoldinger når Østfold blir borte? Snakker de nå Viken-dialekt?

Fasiten får vi ikke før om noen år, når språket har tilpasset seg det nye kartet, der vi foreløpig har 11 fylker.

Ennå eksisterer Hordaland som valgkrets, inn til den nye valgloven blir vedtatt. Det er da noe.

Smitte på Stend videregående

En klasse på 12 elever er satt i karantene.

12 smittede siden i går: - Nå må vi stå løpet ut

Den lovende trenden med lavere smittetall fortsetter.

Pål lekte seg i forsøket

– Jeg er bare med for å briefe litt, sier stavhopperen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten