fanaposten.no

Forbrenningsanlegget i Rådalen produserer fjernvarme, men har Bergens største punktutslipp for klimagasser. Nå vil byrådet ha fortgang i arbeidet med et karbonfangst-anlegg. Foto: Ståle Melhus

Hva vil egentlig byrådet med Rådalen?

Leder · Publisert 06:59, 12 jun 2020

Nærmiljøet i Rådal, med Hordnesskogens venner i spissen, er kritiske til planer om et karbonfangst-anlegg i Rådalen. På et folkemøte like før valget fikk de løfter fra både Høyre og Arbeiderpartiet om at et slikt anlegg ikke var ønsket.

Roger Valhammer begrunnet dette med at miljøbelastningen i området allerede er stor, og at en utvidelse av industri så tett på et idrettsanlegg ikke var ønsket. Han fikk samtidig applaus for å love å sette i gang en full kartlegging av miljøproblemene i området rundt avfallsanlegget.

LES OGSÅ: Nå blir det miljøkartlegging i Rådalen

I juni 2020 er situasjonen denne. Miljøkartleggingen, som skulle være ferdig våren 2020, er fortsatt i sin spede start. Og om karbonfangst sier byrådet nå at Bergen skal være en "pådriver for at det jobbes mot karbonfangst- og lagring på energigjenvinningsanlegget i Rådalen"

Det er omtrent det stikk motsatte av det Roger Valhammer sa i fjor. Det er til å forstå at krefter i Fana som ikke ønsker et slikt anlegg, river seg i håret.

Når Fanaposten nå tar dette opp med byrådslederen, er svaret todelt. På en side er byrådssammensetningen nå en annen, og det er ikke gitt at det enkeltpartier lovet før valget er å finne igjen i byrådets politikk. Forresten har de aldri vært imot fangst og lagring i Rådalen, de ville bare vente til miljøkartleggingen var på plass og anlegget på Klemetsrud i Oslo var behørig testet ut.

Vi gjengir for ordens skyld det ordrette utsagnet Roger Valhammer kom med da han ble utfordret på CO2-fangst på folkemøtet i august 2019:

"Vi er generelt positive til CO2-fangst og lagring innenfor olje- og gass, men å ha et nytt anlegg her, ut fra de størrelsene som blir nevnt, rett ved siden av idrettslaget - uten å ha noe vedtak å vise til - men det høres ut som en veldig dårlig idè, selv om det isolert sett for miljøet vil være positivt. Hvis det innebærer noen form for utvidelse av industrialisering, så er vi iallefall mot. Det er vi tydelige på"

Det er et godt stykke fra dette utsagnet til det Valhammer sier nå, nemlig at karbonfangst bør komme etter at miljøkartlegging og testing ved Klemetsrud er gjennomført. Så nei, i motsetning til hva Valhammer uttaler i dagens avis, så er kritikken som Høyres Renate Hjortland kommer med, ganske så treffende.

Om karbonfangst i Rådalen er et prosjekt vi i klimaets navn har råd til å avlyse, er et helt annet spørsmål. Her er det Høyre som har mest å svare for, all den tid de stemte for Grønn Strategi i 2016, planen som sa at Bergen skulle være fossilfri by i 2030. Deres egen regjering ønsker nå å utrede karbonfangst ved de store avfallsenergianleggene, inkludert Rådalen. 260.000 tonn CO2 kan potensielt spares, ifølge regjeringens rapport Klimakur 2030.

Hvordan byen skal nå målet om null utslipp mens karbondioksid fortsetter å sveve opp fra Rådal-pipen er et mysterium Høyre-politikerne må komme med en bedre løsning på.

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten