fanaposten.no

Hva er en bydelsleder?

Leder · Publisert 06:57, 9 okt 2019

Debatten raser i Fanapostens spalter etter at Eiler Macody Lund (H) for noen uker siden gjorde klart at han kan tenke seg å lede det nye bydelsstyret i Fana, selv om partiet hans er motstander av ordningen.

Byrådet er for nye bydelsstyrer, men har nå utsatt ordningen. Det tror vi er klokt, fordi ingen helt vet hva bydelsstyrene er, hvilke oppgaver de skal ha eller hvordan sammensetningen av bydelsstyrene skal være.

Utgangspunktet har vært at forholdstallet fra valget skal ligge til grunn. Det er et stort problem med det. Forhåndsstemmene teller ikke. Dette tror vi svært få av de som forhåndsstemte visste om. Dersom de hadde visst at de måtte stemme på valgdagen for å få stemmen sin talt, tror vi flere ville ha droppet å forhåndsstemme.

Det er et grunnleggende prinsipp at alle stemmene skal telle like mye. Det gjør de ikke, dersom forhåndsstemmene kastes i bosset når bydelsstyreplassene skal fordeles.

Arbeiderpartiets toppkandidat i Bergen, Roger Valhammer, sa i valgkampen at de nye bydelsstyrene kan bli en god rekrutteringsarena for fremtidens bypolitikere. Vi håper han får rett i det, for deler av byen vår er underrepresentert i politikken.

Halvparten av innvandrerne til Norge kommer fra andre europeiske land. Likevel er det svært få med polske, svenske eller britiske navn på valglistene. Om bydelsstyrene senker terskelen for å få folk til å engasjere seg i politikken, innvandrere eller ikke, er det nødt til å være et gode.

Men for at bydelsstyrene skal bli en suksess, må lokalpolitikerne faktisk ha noe de skulle ha sagt om temaer som betyr noe for folk. Dessuten må de være demokratisk valgt, i et system der alle stemmene teller like mye.

Det er et grunnleggende prinsipp at alle stemmene skal telle like mye

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten