fanaposten.no

Naustene i Okshammarvika på Hjellestad. Foto: Privat

Hodebry i strandsonen

Leder · Publisert 09:45, 28 jun 2019

En lang rekke ulovlige tiltak i strandsonen har tidligere blitt avdekket av byggesaksavdelingen i kommunen. Men kommunen har manglet kapasitet til å følge dem opp, med det resultat at 647 av ulovlighetene har blitt liggende uavklart.

Nå har kommunen tatt grep for å få bukt med det de mener er ulovlig bygde kaier, brygger, naust og andre tiltak ved sjøen. Hundrevis av beboere eller hytteeiere har fått beskjed om at ting som er bygget på eiendommen må fjernes, ellers risikerer de tvangsmulkt.

Dette har resultert i en strøm av klagesaker, og en rekke av dem var oppe til behandling i komité for byutvikling i går.

En av dem er Steinar Skulstad, som forteller om sin sak i dagens avis. Han er ærlig på at naustet ble brukt som fritidsbolig enda dette ikke var lov. Han vil fjerne all innredning og satser på å få bruke det videre som naust, som det er godkjent som.

Problemet er - og dette går igjen i en rekke av sakene - at kommunen også krever kaien fjernet. Både Skulstad og naust-naboer lenger inne i Okshammervika har med årene skiftet ut såkalte slipper med kaier, rett og slett fordi behovene har endret seg. Mange av tiltakene ligger flere tiår tilbake i tid, den gang strandsonelovgivningen var annerledes og fokus på bygging ved sjøen ikke var det samme som i dag.

Vi kjenner i skrivende stund ikke utfallet av politikerens behandling, som fant sted i går kveld. Men det virker ikke lovende for naust-eierne på Hjellestad, for selv om politikerne skulle si ja, så mener komiteleder Geir Steinar Dale at Fylkesmannen vil være et uoverstigelig hinder i neste instans. Han mener det nærmest vil være en bjørnestjeneste å gi folk som Skulstad falske forhåpninger, når staten uansett vil gripe inn og oppheve et eventuelt ja-vedtak.

Vi mener det er riktig av kommunen å sette fokus på ulovligheter i strandsonen. Det er flere alvorlige saker der det er riktig å gripe inn. Men det er også mange saker som ikke har noen konsekvenser for allmennheten, og her er det rom for å bruke skjønn. Det bør også Fylkesmannen ta innover seg. Det mener vi er tilfelle i sakene i Okshammervika. Vi kan ikke se at det har noen negative konsekvenser at et kaiområde blir mer praktisk å bruke og lett tilgjengelig til å komme seg opp og ned i båter.

Mange er fortvilte over brevene fra kommunen. I Skulstads tilfelle har det tatt fra ham gleden ved å være ved naustet, og han har rett og slett sluttet å reise ut der. Vi mener kommunen må være fleksible og se etter muligheter for å si ja i saker der det ikke rammer noen tredjepart.

Eiking trolig klar for VM

– Det er en knallhard løype i år, derfor har jeg ekstra lyst til å gjøre det bra i år.

Slukket kjøkkenbrann i Rådal

Nødetater rykket ut til brann på et kjøkken.

Bil mistet tilhenger i Grimesvingene

Det ble kø da bilen mistet tilhengeren sin på Hardangervegen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten