fanaposten.no

Utenriksdepartementet vil komme med nye reiseråd for hvor man kan reise og komme hjem uten å sitte i karantene. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix

Glemmer vi fort?

Leder · Publisert 11:56, 10 jul 2020

Fredag kommer regjeringen med en oppdatert liste over reiseråd. Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvilke land som har koronasmitten under kontroll, og Utenriksdepartementet vil ut fra dette komme med nye reiseråd for hvor man kan reise og komme hjem uten å sitte i karantene fra og med 15. juli.

Vi har nå levd med korona-smitten i verden et halvt år. Restriksjonene og påleggene fra myndighetene har blitt lettet, og samfunnet har begynt å komme i gang igjen. Vi ser at det er varierende hvordan deler av befolkningen håndterer oppmykningen av restriksjonene, og da tenker vi på historiene om utelivet i Oslo spesielt. Vi har også massedemonstrasjonene mot politivolden i USA friskt i minne, selv om dette kanskje kommer i en litt annen setting.

LES OGSÅ LEDER: Tragedien på Bontveitvegen

If og Europeiske Reiseforsikring har fått Kantar til å gjennomføre en spørreundersøkelse. Undersøkelsen ble gjort i slutten av april og begynnelsen av mai, og 1000 nordmenn i alderen 18 til 67 år som var å privatferie siste år. Undersøkelsen viser at det å havne i isolasjon i utlandet er nordmenns største frykt før ferien. 69 prosent svarte dette. På andreplass kommer frykten for å bli sittende isolert når man kommer hjem (66 prosent). På tredjeplass kommer frykten for den politiske situasjonen i landet man reiser til, og først på fjerde plass kommer frykten for å bli smittet av viruset.

Det er underlig at folk ikke frykter koronasmitte mer enn undersøkelsen tilsynelatende viser. Til tross for alle dødsfallene vi har vært vitne til de siste månedene, er det merkelig at isolasjon og karantene er mer skremmende. Denne holdningen forklarer nok også mye av grunnen til at mange ikke lenger er like forsiktige som de var for bare noen måneder siden.

LES DEBATT: Miljøvennlig byutvikling vs. bøllete fortetting

Med nye reiseråd i dag som trolig åpner opp for reiser til utlandet igjen, vil nok mange hive seg rundt og bestille ferie helt på sparket. Sammenholdt med den kunnskapen den nye undersøkelsen gir, vil vi tro at en del av de som reiser ut vil komme hjem med smitte. Dette vil kunne medføre en økt smitterisiko for sårbare grupper i Norge.

Vi forstår at økonomien er avhengig av at vi mykner opp på restriksjoner, ikke bare i Norge - men i verden for øvrig. Samtidig må det være en konsekvent og en helhetlig tankegang hos både myndigheter og befolkning. Kulturministeren tviholder på at fotballspillere ikke skal kunne spille kamper, mens regjeringen og UD åpner opp for at nordmenn kan reise utenlands igjen. De fleste av oss beveger oss ute blant folk igjen på en måte som tilsier at smitterisikoen er lav. Vi glemmer tilsynelatende fort. I skrivende stund er det totalt 8954 nordmenn som er bekreftet smittet av korona. Risikoen er faktisk ikke så stor, men den er der. Det er viktig at vi fremdeles tar alle forholdsregler og viser aktsomhet. Dersom smitten skulle blusse opp igjen, og vi må begynne på nytt, tør vi ikke tenke på hvilke konsekvenser det vil få. Uansett vil det være en hån mot den innsatsen som allerede er lagt ned.

LES LEDER: Floke i byråkratiet

Det merkelig at isolasjon og karantene er mer skremmende enn koronasmitte

Kommunen: Derfor godtar vi full stenging av Sætervegen

Det har kommet mange reaksjoner etter at Sætervegen stengte. Kommunen mener full stenging er tryggere og gir kortere anleggsperiode.

Får endelig åpne Dominos på Skjold

Et eierskifte og kommunale hindre har forsinket åpningen i nesten tre år. Men nå er det omsider klart for Dominos Pizza i Odins veg.

Stenging av Sætervegen gir kaos i Harevegen: - Dette er uakseptabelt

Over natten opplevde beboere i Harevegen at den rolige gaten deres ble gjennomfartsvei for folk som skal til og fra Smørås og Apeltun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten