fanaposten.no

Zero Village i Blomsterdalen vil være et unikt prosjekt i Europa. Onsdag sa statsråd Monica Mæland ja til prosjektet.

Fylkesmannen og Ådland

Leder · Publisert 08:39, 2 okt 2020

Like før valget i fjor kom meldingen som mange hadde ventet på. De mye omtalte nullutslippsboligene til ByBo på Ådland fikk klarsignalet fra daværende kommunalminister Monica Mæland.

Dette var faktisk andre gang en statsråd grep inn for å gi sin velsignelse til det omstridte boligprosjektet. I 2013 ga daværende miljøvernminister Bård Vegard Solhjell grønt lys, uten at det førte noen vei.

Saken bunner i en tilsynelatende endeløs konflikt med Fylkesmannen på den ene siden, og kommunen/utbygger på den andre. Fylkesmannen fortsatte å stå på sitt, og krevde at hans hovedinnvendinger måtte kvitteres ut: For det første at prosjektet lå i flystøysonen, og for det andre at det ikke er i tråd med nasjonal arealpolitikk å bygge så mye så langt vekke fra et kollektivknutepunkt.

Når vi skriver 2020 har prosjektet altså fått godkjenning fra regjeringen for andre gang. Likevel er det lite som tyder på at byggingen kommer i gang med det første. Til tross for anmodning fra kommunen, har Fylkesmannen i Vestland fortsatt ikke trukket innsigelsen som har stoppet prosjektet. Denne gang har Fylkesmannen trukket et nytt kort opp av hatten. Han peker på at det skal bygges et nytt veisystem sør for Flyplassvegen, og vil sette rekkefølgekrav til ByBo om at dette må bygges først.

I realiteten er dette å legge hele prosjektet i grus, for det setter utbygger ByBo i en umulig situasjon: Alle andre utbygginger i dette området er nå stoppet fordi Statens vegvesen krever oppgradering av Flyplassvegen. Dermed står ByBo alene igjen med kravet om å bygge et helt nytt veisystem som leder trafikken fra Hjellestad utenom Blomsterdalen, helt til Bergen Lufthavn og videre inn på Flyplassvegen.

Det vil uansett gå mange år før denne veien ser dagens lys. I mellomtiden vil tiden sannsynligvis kunne løpe fra boligprosjektet som allerede har ventet i ti år på klarsignal. Forsøk på å få kontakt med Fylkesmannen for å komme videre har så langt ikke ført frem, sier ByBo.

Når Fanaposten kontakter Fylkesmannen får vi ikke annet svar enn en henvisning til brevet der han opprettholder innsigelsen, med overnevnte begrunnelser.

Det er merkelig at Fylkesmannen ikke vil ta signalene fra sin egen regjering. Må den nåværende kommunalministeren Nicolai Astrup gripe inn for en tredje gang og be statens mann i Vestland om å følge instruksene fra Oslo?

Lagunen avblåser Black Friday: - Vi må spre handelen utover

Det blir ingen Black Friday på Lagunen siste fredag i november. I stedet blir det en uke med tilbud i senteret.

Kjøper «verdens beste bygg» i Birkelandskrysset

I 2003 ble Telenorbygget kåret til det beste bygget i verden av Real Estate Union i samarbeid med Wall Street Journal. I går kjøpte Zurhaar & Rubb...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten