fanaposten.no

Flomtunnel eller ikke?

Leder · Publisert 07:00, 25 jan 2019

Onsdag skal bystyret endelig behandle en sak om veien videre for flomsikring på Nesttun. Det er gått 14 år siden to store flommer rammet stedet, og like mange år med diskusjoner og uenighet om flomsikring. Saken om flomsikring ble bestilt av bystyret før valget i 2015, så det er på høy tid at man nå kommer videre og begynner på arbeidet.

Flere i opposisjonen og interesseorganisasjonen Nesttunvassdragets venner er misfornøyd med saken som byrådet la frem. De synes den er tynn og lite konkret, og er skuffet over at byrådet fortsatt ikke vil legge vekk flomtunnelen, som virker som et luftslott, og som mange mener er et blindspor.

Spenningen før bystyret består i om det blir flertall eller ikke for å forkaste flomtunnelen en gang for alle. Opposisjonen ønsker å skrinlegge den, mens byrådspartiene (A, KrF, V) pluss Senterpartiet ønsker å utrede videre. Det betyr ikke at de sier ja til tunnel, men ønsker å lage enda flere rapporter før de bestemmer seg.

Utrolig nok havner derfor Partiet De Kristne på vippen i akkurat denne saken, et parti som ikke er valgt inn i bystyret, og som knapt har noen oppslutning blant velgere. De utmeldte KrF-erne Marita Moltu og Elisabeth Leirgul skal avgjøre om tiltaket, som fagfolk mener er det eneste som sikrer Nesttun mot en 200-årsflom, skal få utredes videre.

Nå er nok ikke uenigheten så stor i denne saken som det kanskje kan virke, for også i byrådspartiene er de lunkne til å holde liv i prosjektet. Arbeiderpartiet sier i sitt valgprogram indirekte nei til flomtunnel ved å påpeke at biologisk mangfold må tas vare på ved flomsikring. Venstres Julie Andersland har tidligere stått på talerstolen i bystyret og sagt at man må slutte å diskutere flomtunnel, men heller komme i gang med mindre tiltak.

KrF har, på den andre siden, vært for at den skal bygges. I 2015 uttalte Harald Berge Breistein at «KrF mener det beste er den omtalte flomtunnelen». Er denne saken enda et eksempel på at lille KrF får stor makt i saker der nesten ingen er enig med dem?

Vi mener det er uforståelig at byrådet ikke benytter denne sjansen til å begrave dette prosjektet en gang for alle, og heller bruke all tid og penger på tiltak som virker og som kan gjennomføres. Ser man på hva byrådspolitikerne har uttalt tidligere, burde det ikke være noe problem for dem å stille seg bak forslaget om å legge flomtunnelen død.

Uavhengig av hva bystyret vedtar på onsdag, er det tvilsomt om det noensinne blir blåst liv i prosjektet. Spørsmålet handler mer om man skal bruke enda mer tid og penger på rapportskriving og utredninger, eller om man skal brette opp ermene og komme i gang!

Det er uforståelig at byrådet ikke benytter denne sjansen til å begrave dette prosjektet en gang for alle

Høyre leverer ikke på klima

Knut Vindenes og Jana Midelfart Hoff skriver i Fanaposten 5. juli at Høyre tar kampen mot Co2-utslippene og klimaendringene. Dette stemmer ikke. I...

Verdens beste dyrevelferd?

«Nyt Norge!» står det så forlokkende på skinke og svinekoteletter i butikken. Per i dag er dette tomme ord, mer egnet til å provosere enn å gi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten