fanaposten.no

Feil signal

Leder · Publisert 09:30, 4 nov 2019

I sin nye byrådsplattform har byrådet gjort en del endringer. Blant annet er frivillighet overført fra kultur til den nye byrådsavdelingen eldre, helse og frivillighet, som er blitt byråd Beate Husa (Krf) sitt ansvarsområde.

I byrådsplattformen skriver det nye byrådet; «Frivillighet er en helsefremmende bærebjelke i samfunnet og uten frivilligheten hadde Norge stoppet opp. Derfor vil byrådet sikre Frivilligsentralene gode rammevilkår og sikre at de skal disponere lokaler til utlån for både etablert organisasjonsliv og uorganiserte initiativer, og at det skal tilbys en bredde av funksjoner i utlånslokalene. Bergen kommune skal være en trygg og forutsigbar samarbeidspartner for frivilligheten og derfor vil byrådet etablere faste samarbeidsforum mellom frivilligheten og kommunen, samt tilrettelegge for at frivillige skal jobbe tett med frivillighetskoordinatorer. Byrådet skal fortsette å gi økonomisk støtte til et bredt utvalg av frivillige organisasjoner og samtidig respektere at frivilligheten er best når den får lov å være en fri kraft i samfunnet. Byrådet vil tilrettelegge for at kommunens bygg kan brukes av frivillige organisasjoner også i ferier.»

Bergen kommune har i dag tre Frivilligsentraler; på Laksevåg, i Åsane og Ytrebygda. I sistnevnte er det stor aktivitet hver dag hele uken. Pågangen er til tider så stor at folk må snu i døren rett og slett fordi det ikke er plass til alle. Det er et luksusproblem, men samtidig et signal om at arbeidet som gjøres der er til glede og nytte for de som benytter tilbudet.

I dagens avis går brukerne ut og signaliserer et opprør. De er opprørt for at det frivillige arbeidet ikke lenger skal være under kulturparaplyen, men være en del av helsepolitikken i kommunen. De Fanaposten har snakket med mener det er en stor forskjell på å delta på et kulturtilbud fremfor et tilbud som bærer preg av å være i regi av helse og omsorg.

Byråd Beate Husa forsikrer at byrådet ikke har noen planer eller ønsker om å endre på det gode arbeidet som skjer ved Frivilligsentralene. Muligens har det nye byrådet ikke tenkt at de skal forandre på så mye, men de har utvilsomt feilberegnet responsen hos pensjonistene. Ved første ettertanke virker det kanskje som om pensjonistene overreagerer. Vi synes ikke de gjør det. Pensjonistene som er faste brukere av Frivilligsentralen er fullt klar over at de er i livets høst, men de er på ingen måte klare for å bli en del av pleie og omsorgssektoren.

Egentlig bør vi alle være glade for det opprøret som pensjonistene signaliserer. Det handler om en vilje og en livskraft til å få bestemme hvor de skal være i dagens samfunn. De ønsker ikke å bli satt i bås. Den nye byråden må få lov til å vise at frivilligheten skal få leve videre under nytt tak med den kulturelle plattformen i bunn. Nå har i alle fall pensjonistene sagt klart fra hvordan de vil ha det.

Stoppet vogntog med utslitte dekk

Statens vegvesen delte også ut tre bruksforbud i Grimesvingene.

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten