fanaposten.no

Et prosjekt verdt å støtte

Leder · Publisert 07:00, 18 jan 2019

Hvert år tildeles det veldig mange penger til ulike prosjekter gjennom ulike stiftelser og veldedige formål. I 1989 begynte Kreftforeningen, Norges Blindeforbund og Nasjonalforeningen for folkehelsen arbeidet med å utvikle et nytt landsomfattende TV-spill, der overskuddet skulle tilfalle frivillige helseorganisasjoner. I 1993 etablerte de ExtraStiftelsen, som i dag består av 36 medlemsorganisasjoner, med til sammen over 1,6 millioner medlemsskap bak seg. I 1996 inngikk Extrastiftelsen avtale med Norsk Tipping om Extra-spillet. Siden oppstarten har Extrastiftelsen fordelt fire milliarder kroner til frivillige helseprosjekter over hele landet.

Idrett Bergen Sør (IBS) er en forening bestående av idrettslagene Fana, Gneist, Bjarg, Smørås og Kalandseid. Utrustet ung er et aktivitetstilbud i regi av Idrett Bergen Sør (IBS) for unge som har utfordringer innen psykiatri, rus eller på annen måte har behov for et trygt sted å være, og dette prosjektet har fått støtte de siste tre årene av Extrastiftelsen. Men nå er pengene i ferd med å være brukt opp.

Prosjektstøtte er, som ordet sier, ment å være til et prosjekt av kortere eller lengre varighet. Noen prosjekter er ment å vare i et kortere tidsrom. Andre prosjekter er ikke liv laga. Men av og til kommer det noen prosjekter som fortjener noe mer enn midlertidighet. Utrustet ung er et slikt prosjekt.

I dagens Fanaposten forteller 26 år gamle Levi Vindenes sin historie. Han utviklet sterk sosial angst og fikk depresjoner etter å ha blitt mobbet gjennom 13 års skolegang. Han ble innlagt for psykiatrisk behandling, og våget knapt nok å gå på butikken for å handle. Gjennom Utrustet ung og klatreprosjektet til IBS i Sandslihallen, har Levi utfordret sine demoner. Han har vært nødt til å sosialisere med andre og utfordre seg selv. Etter hvert som han har blitt friskere, har han fått muligheten til å hjelpe andre unge som heller ikke har det så bra. I dag sier Levi at han ikke har vært så frisk siden han gikk i barnehagen, og han sier at det er mye takket være IBS og Utrustet ung.

IBS har fått 400.000 i året i en treårs periode fra Extrastiftelsen. Hvor mange flere enn Levi Vindenes som har fått en ny hverdag gjennom prosjektet, er vanskelig å tallfeste, men han er ikke alene. Samfunnsøkonomisk er dette god valuta for pengene, og vi håper at ansvarlige politikere biter seg merke hva som hjelper. Vi vet også at det er mange gode formål som fortjener støtte. Men akkurat dette prosjektet når en målgruppe blant unge, som ellers har lett for å falle mellom to stoler. Derfor er Utrustet ung et prosjekt som fortjener å leve videre i mange år fremover.

Høyre mangler troverdighet

I fredagens utgave av Fanaposten skriver Eivind Nævdal-Bolstad fra Høyre at partiet hans går til valg på å kutte eiendomsskatten i Bergen. Det kan...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten