fanaposten.no

Et eksempel til etterfølgelse

Leder · Publisert 06:00, 2 okt 2018

Denne helgen ble Lønningen Lystgård gjenåpnet på Milde. Gjenoppbyggingen av huset har blitt en fantastisk tilvekst til Botanisk Hage i Arboretet på Milde, og vil være til glede for mange i uoverskuelig fremtid. Det er historien om hvordan dette skjedde som vi har lyst å kommentere litt i dag.

Huset har kulturhistorisk verdi, og det verneverdige huset lå tidligere på Avinor sin eiendom i nærheten av Bergen lufthavn Flesland. I forbindelse med utbyggingen av flyplassen måtte huset flyttes for å få på plass veistrukturen og den nye terminalen. Et krav fra fylkeskonservatoren for å gå med på planene, var at huset måtte settes opp igjen.

Avinor tok samfunnsansvar og bekostet flyttingen. Planleggingen begynte allerede for fem år siden. For at Avinor skulle kunne gi huset til Universitetet i Bergen, måtte de forplikte seg til å gjøre mange oppgraderinger i forhold til hvordan det var. Huset hadde nemlig ikke store bruksverdien slik det lå. Huset ble demontert bit for bit. Deretter ble det kjørt til Milde hvor det ble satt sammen igjen, og oppgradert. Blant annet hadde UiB behov for en ny underetasje for å kunne bruke huset. Avinor fikset det. Museumsdirektør Henrik von Achen ved Universitetet i Bergen er full av lovord for hvordan Avinor har håndtert dette. «Vi opplevde at Avinor ikke var opptatt av den enkleste eller den billigste løsningen, men heller valgte den beste løsningen», sier Achen til Fanaposten i dag.

Med den smidige og positive løsningen som man har fått i denne saken, kan huset være til glede og nytte for ansatte og besøkende i Arboretet på Milde. Samtidig sier museumsdirektøren og direktøren for Avinor, Sverderup at huset skal være en gave til alle bergensere.

Vi ser dessverre alt for ofte eksempler på at verneverdige hus forfaller, og vi har tidligere ment at så lenge det offentlige velger å verne hus i allmennhetens interesse, bør det også falle et større økonomisk ansvar på vernemyndighetene enn det gjør i dag. Når det gjelder saken om Lønningen lystgår bør den stå som et eksempel til etterfølgelse. Her har offentlige aktører snakket sammen, og kommet frem til en løsning som bare er til nytte og glede for alle. All honnør til Avinor og de øvrige involverte for gjennomføringen. Dette står det respekt av!

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten