fanaposten.no

Driks til besvær

Leder · Publisert 06:00, 5 okt 2018

8. oktober legger Regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2019. Allerede en uke før budsjettet legges frem, er det lekket en rekke opplysninger. Regjeringen foreslår å øke bistandsbudsjettet med 7,1 prosent i forhold til 2018. Satsingen på kollektivtransport og gang- og sykkelveier økes med 45 prosent, slik at potten blir på 37,5 milliarder kroner. Regjeringen foreslår også å bevilge nærmere 1,1 milliarder kroner til skredsikring av riksveier, og 800 millioner til skredsikring av fylkesveier.

Alle økningene i et budsjett må også ha en inndekning. Det vil si at Regjeringen må øke inntektene sine på et eller annet vis, og ofte er det finansdepartementet som må sørge for denne inndekningen. Blant alle lekkasjene som kom onsdag, er det kun en av punktene som beskriver inndekning. Selv om vi regner med at det kommer flere punkter, tror vi likevel at det kan bli litt rabalder rundt dette forslaget. Regjeringen ønsker nemlig fra nyttår å innføre en ordning med at arbeidsgivere må innrapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift på tips som ansatte mottar.

Det vil i klartekst si at dersom du går på restaurant og spiser et bedre måltid sammen med din ektefelle eller kjæreste, og blir så godt ivaretatt av servitøren at du velger å gi et tips på toppen av regningen, så skal dette begynne å koste både servitøren og arbeidsgiveren skattepenger.

På den ene siden er det jo ikke så vanlig at vi betaler kontant på utesteder lenger. Tidligere var det normalt å la vekslepengene etter regningen ligge igjen til servitøren som takk for god service. I dag er det normalt å betale med bankkort i betalingsterminal enten man kjøper en øl eller betaler for middag. Dermed vil jo ikke selve innrapporteringen av tipsinntektene by på de største problemene. Selv om rutinene kanskje er forskjellige fra utested til utested, er det normalt de fleste steder at driksen samles i en pott og fordeles mellom de ansatte ved arbeidsdagens slutt. Enkelte har også klaget over at driks er med på å holde restaurantlønningene nede, fordi eierne regner tips som en del av lønnen.

Uansett. Dersom regjeringens forslag blir vedtatt og ordningen innføres fra nyttår, regner vi med at det vil bli ramaskrik både blant ansatte og de som driver i næring hvor tips er en naturlig del av hverdagen. Dersom tips deles mellom de ansatte, er det jo urimelig at arbeidsgiveren skal betale arbeidsgiveravgift på dette beløpet. Samtidig er det jo ikke urimelig at ansatte skal betale skatt av driks, - det er jo tross alt også en inntekt fra arbeid og det er ingen andre som slipper å betale skatt av penger vi tjener.

Kreativiteten i Finansdepartementets kontorer er det i alle fall ingenting i veien med, og det blir spennende å se hvordan dette forslaget blir mottatt. Vi jo også latt oss fortelle at servicen skal være inkludert i regningen når en går på restaurant i Norge, og at driks derfor ikke er nødvendig. Kanskje det blir løsningen.

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten