fanaposten.no

Bruk beskyttelse, eller dropp det …

Leder · Publisert 13:00, 31 des 2019

Om du ut fra tittelen tror dette handler om sex, så tar du feil. Vi vil sette søkelyset på alle de meningsløse skadene som skjer i forbindelse med nyttårsfeiringen og fyrverkeri hvert eneste år.

Øyelege Nils Bull har siden 2005 registrert alvorlige øyeskader som skyldes fyrverkeri. Det året ble 28 personer skadet. I 2008 ble det forbudt å selge raketter på pinne, og da sank skadetallet til 10 to påfølgende årene. I fjor var det 16 personer som fikk alvorlige øyeskader i forbindelse med bruk av fyrverkeri i nyttårsfeiringen.

Bull foreslo et forbud mot privat fyrverkeri på nyttårsaften allerede i 2007. I en artikkel i Bergens Tidende står han fremdeles bak forslaget sitt, og sier at dersom han hadde blitt hørt i 2007 ville 170 personer unngått alvorlige skader. Da er det ikke regnet med mindre øyeskader og alvorlige skader i hendene og brannskader. Sammen med Dyrebeskyttelsen i Norge ber nå Bull Justis- og beredskapsdepartementet om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet.

De aller fleste unngår å bli skadet av fyrverkeri, men hvert eneste år går det galt for noen som skader seg alvorlig. Mange dyr plages også unødig av fyrverkeriet, og enkelte branner oppstår også som følge av fyrverkeriet. Tall fra 2016 viser at nordmenn kjøper og skyter opp fyrverkeri for over 300 millioner kroner.

En ting er at vi helt tydelig klarer oss uten de 300 millionene om folk kjøper fyrverkeri for, men de pengene kunne vært brukt til noe mer fornuftig. Jan Frode Lindsø startet i 2016 en innsamlingsaksjon på Facebook som heter «Fyrverkeri med mening». Han ber folk gi penger til et godt formål i stedet for å kjøpe fyrverkeri.. I år ruller innsamlingen videre, og i skrivende stund er det kommet inn 881.000 kroner til Røde Kors, som mottar pengene i år.

Om vi ser den totale kostnaden på helbred og penger opp mot et forbud, burde matematikken være ganske enkel. Overlat fyrverkeriet til de profesjonelle. Inntil forbudet er på plass; bruk beskyttelse eller dropp fyrverkeriet …

Smitte på Stend videregående

En klasse på 12 elever er satt i karantene.

12 smittede siden i går: - Nå må vi stå løpet ut

Den lovende trenden med lavere smittetall fortsetter.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten