fanaposten.no

Betimelig spørsmål

Leder · Publisert 16:00, 29 aug 2020

Ledelsen ved Volvat Lagunen går i dagens avis ut og stiller spørsmål ved hvorfor Bergen kommune tilsynelatende ikke ønsker et samarbeid med de private helseaktørene i forbindelse med koronatesting.

Ifølge senterleder for Volvat på Lagunen og i Åsane, Randi Brudvik, har de forsøkt å få til et samarbeid med Bergen kommune siden koronautbruddet i mars. Det er også gjort gjentatte forsøk på å komme i dialog med kommunen, men det har ikke ført frem.

«Vi har et reelt ønske om å bidra i korona-dugnaden. Vi har kunnskap, lokaler og vi har kvalifisert personell. … Vi forstår derfor ikke hvorfor Bergen kommune ikke vil inngå et samarbeid som er til beste for alle i en situasjon som er vanskelig.», sier Brudvik.

Bergen kommune har fått kritikk den senere tid for at det oppstår lange køer på teststasjoner. Helsebyråd Beate Husa sier kommunen ikke var forberedt på den store pågangen, og utvider åpningstidene for å få ned køene.

Volvat forteller også om økt pågang av mennesker som ønsker å bli testet for smitte. Bare på sykehuset på Lagunen testes 300-500 personer i uken. Denne uken har de utvidet kapasiteten til 1500 tester i uken.

Helsebyråd Beate Husa avviser ikke et fremtidig samarbeid med private helseaktører i Bergen, men hun mener at Bergen kommune for øyeblikket har tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre testingen som er påkrevet.

LES SAKEN HER.

Smittepresset har økt i Bergen, men det er likevel langt igjen til vi for tilstander som i Oslo. Volvat-ledelsen peker på den forestående forkjølelsessesongen. Symptomene er veldig like Covid-19, og når folk får vondt i halsen og blir snufsete, er det garantert at køene igjen vil ta seg opp på teststasjonene.

Vi forstår at ledelsen i Bergen kommune har hatt mer enn nok å henge fingrene i de siste seks månedene. Likevel mener vi at ledelsen ved Volvat stiller et betimelig spørsmål når de lurer på hvorfor Bergen kommune ikke har vært i kontakt med dem for å kartlegge hva de kan bistå med. I begynnelsen av pandemien var det ingen som visste hvilket omfang smittespredningen ville få, og det ville være naturlig for en kriseberedskap å kartlegge hvilken kapasitet man har i kommunen.

Vi må gå ut fra at kriseledelsen i kommunen har gjort beregninger, og kommet frem til et betryggende svar uten å inkludere de private helseforetakene i regnestykket. Ifølge helsebyråden koster det kommunen rundt 250 kroner per test. Hun tror dette er en rimeligere pris enn hva de private helseforetakene kan gjøre testene for. Hun sier også at pris ikke skal være et argument, dersom behovet for testing skulle bli så stort at kommunen må tenke alternativt.

Helsebyråd Beate Husa avviser ikke et fremtidig samarbeid med private helseforetak. Hun understreker at Bergen kommune har kontroll på testkapasiteten for øyeblikket, og at hun vil orientere seg om hva de private helseforetakene kan tilby.

Kommunen burde vært i dialog med de private helseforetakene tidligere, om ikke annet for å skaffe seg en oversikt over hvem som har mulighet til å bidra i den krisesituasjonen man sto overfor i vår. Oslo kommune, som er blitt rød sone, har inngått avtaler med private helseforetak for å øke testkapasiteten. Nå vet vi i det minste at Bergen også har en ekstra testkapasitet i bakhånd om det skulle knipe.

Regjeringen letter på korona-tiltakene

Ny fase i regjeringens koronastrategi – letter på noen av de nasjonale koronatiltakene

Busstreiken: Gjennopptar meklingen

Riksmekleren har innkalt partene i konflikten til et møte onsdag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten