fanaposten.no

Barn og klima

Leder · Publisert 07:00, 19 mar 2019

Torsdag forlot tusenvis av norske barn skolebenken for å streike for klimaet. Det som startet med den svenske aktivisten Greta Tunberg (16) har nå blitt til en verdensomspennende bevegelse av barn og ungdom som krever handling for å få ned klimautslippene.

Skoleelevene vi snakket med er oppgitt over politikerne som ikke tar nok grep for å løse klimakrisen. Budskapet på plakatene deres er krystallklart: ”Vi er fremtiden, ikke olje! Bensin er ikke svaret!” skrev en Smørås-elev. ”Hvis ikke politikerne gjør noe, kan det være vi som er unge i dag ligger tynt an” uttalte en av elevene på Rå skole.

FNs klimarapport forteller hva som skal til for å nå 1,5 gradersmålet, som er det vi bør sikte oss mot for å hindre irreversible og dramatiske klimaendringer som dagens ungdom og deres barn vil få merke på kroppen.

Rapporten er dyster lesning, og konsekvensene av ikke å klare klimamålene har for lengst gått opp for den unge generasjonen. Det er lett å forstå at de føler seg sviktet av voksne som i årevis har unngått å ta de nødvendige grepene. Mange føler at de voksne tenker på seg selv først, og ikke på generasjonene som kommer etter dem. Det blir dagens barn og unge som må ta ryddejobben, og de opplever at mange av de eldre ikke bryr seg.

I dag er klimasaken høyt på den politiske agendaen, men fortsatt mangler viljen til å ta de grepene som må til. Det kreves en omstilling vi aldri før har vært vitne til, men så langt er det få tegn til at det skjer. At barn og unge streiker og engasjererer seg gir håp om at det kommer opp en ny generasjon som har mer handlekraft enn de som styrer i dag.

Reaksjonene på elevenes streik er delte. Overraskende nok er det mange som har lite og ingen sympati for at barn engasjerer seg for sin egen fremtid. På sosiale medier har det sirkulert poster der barn blir uthengt for å streike for miljøet samtidig som de for eksempel flyr på ferier, blir kjørt på trening eller spiser kjøtt. De som kritiserer barna tilhører selv generasjonen som har sett vekk og ignorert klimatrusselen i alt for mange år.

Dette bare understreker problemet som barn og ungdom nå tar opp, nemlig at alt for mange i den voksne generasjonen tilsynelatende ikke bryr seg om deres fremtid. Vi mener barna som streiker fortjener en stor takk. Innsatsen deres gir håp om at det kan bli en forandring, og at de som skal overta samfunnet om noen år er mer ansvarlige enn dagens voksne.

De som kritiserer barna tilhører selv generasjonen som har sett vekk og ignorert klimatrusselen.

Karianne Wallestad, 48 år

Du vår gode kollega har bursdag på torsdag! Vi gleder oss over ditt kjekke vesen hver eneste dag på jobb, og gratulerer deg så mye på forskudd. Du er...

Henrik Askvik Sæthre, 14 år

Vi vil gratulere Henrik Askvik Sæthre med 14-årsdagen 20. juni. Glad i deg. Håper du får en fin dag. Bursdagshilsen fra Kine, Jenny, Magnus, tante...

Nathalie Nordvik Kytiri 11 år

Hjertelig til lykke med 11-årsdagen Nathalie. Kjempeglad i deg! Klem fra pappa, mamma, Sebastian og Veronica.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten