På side 18 og 19 i denne utgaven av Fanaposten kan du lese om miljøengasjementet hos de eldste ungene i Capella barnehage i Ytrebygda. Fem år gamle barn skal du lytte til, spesielt når de har alvorlige ting på hjertet. Ungene i denne og andre barnehager har miljøet på læreplanen – og bra er det.
Det er dagens barn og unge som skal arve verden etter deg som leser dette, og du skylder dem å gjøre så godt du kan for at arvegodset skal bli verdt å ta imot.
I disse dager ser det så så fint ut rundt oss. Det vite teppet utenfor dørene våre dekker over både gamle og nye synder. Men det blir nok vår, og bosset titter snart frem igjen. Med den håper vi også den dårlige samvittigheten melder seg.
Fanaposten har dekket mange initiativ for miljøet. Det er strandryddedagen, plogging og diverse tiltak, satt i gang av organisasjoner, skoler eller borettslag. Hver og en går nok til sengs med litt bedre samvittighet etter en slik aksjon. Intet galt med det, altså.
Barnehagebarn og skoleelever reiser i hopetall til Akvariet og VilVite, der de lærer om hva forurensing gjør med naturen og miljøet rundt oss. Men de lærer også positive insentiver. Det er – og skal være – gøy å være miljøbevisst. Det er stas å kildesortere.
Og, som Oliver (5) forteller oss, det er egentlig ganske lett. Fra barn og fulle folk får du høre sannheten, er det noe som heter.
Året er fullt av Facebook-aksjoner, ryddedager, ekspedisjoner og andre tiltak for å bedre miljøet. Men det er likevel ikke til å komme ifra at det kanskje viktigste tiltaket er å gjøre det litt bedre hver dag. Vi skylder Hilda Serine, Sonia, Oliver, Anna Cecilie, Emma, Vegard og de andre som kommer etter oss å gjøre det.
Hvis ikke, kommer de og kjefter på oss. Å bli satt på plass av en femåring er på mange måter verre enn å få kjeft av en annen voksen. Og det er helt på sin plass.