Tirsdag 9. mai hadde en gruppe på fire elever fra Skranevatnet Skole foredrag på Ytrebygda Frivilligsentral i forbindelse med valgfaget Innsats for andre. Emnet var «Mobilbruk og Nettvett» og gav en innføring i utfordringer som kanskje spesielt eldre brukere av internett har.

Innsats for andre

Innsats for andre er et valgfag elever i 10. klasse på Skranevatnet skole kan velge. Innsats for andre skal gi elevene en innføring i frivillig og holdningsskapende arbeid. Elevene skal blant annet kartlegge behov i lokalsamfunnet og planlegge og gjennomføre praktiske tiltak. Å gjøre en innsats for andre kan åpne opp for kulturmøter og positiv relasjonsbygging.

Hedda Lie, Liza Aune, Embla Waldeland og Ariel Alves har i løpet av våren hatt plass på Ytrebygda Frivilligsentral hver fredag, der de har jobbet frem konseptet Mobilbruk og Nettvett.

Spørreundersøkelse

Først har de hatt idemyldring om hvilke tilbud som kunne være aktuelle for sentralen. Når de landet på mobilbruk og nettvett, utarbeidet de en spørreundersøkelse som ble distribuert på Ytrebygda Frivilligsentral. Ut fra dataene de innhentet i undersøkelsen, utarbeidet de en svært profesjonell og lærerik presentasjon som ble fremført for gjester ved frivilligsentralen.

Her ble det gjennomgått en rekke temaer som hvordan unngå unødvendig reklame, hvordan blokkere uønskede anrop fra for eksempel telefonselgere. Det ble kursing i bruk av Snap Chat og det ble en grundig gjennomgang av svindelforsøk og hvordan avdekke falske eposter og meldinger.

Hvert tema ble belyst på en lettfattelig måte med eksempler vist på storskjerm.

Etter kursingen som varte i overkant av en time, åpnet elevene opp for spørsmål. Det ble stilt veldig mange gode spørsmål fra de vel 30 fremmøtte, og elevene tok også runden og hjalp til med en til en problemløsing for de som ønsket dette. Det skortet ikke på lovordene og elevene fikk toppkarakter fra samtlige i salen.

Imponert

- Jeg er skikkelig imponert over elvene, og de har valgt et viktig og svært nyttig tema, sier Atle-Hjørn Øien, daglig leder ved Ytrebygda Frivilligsentral.

- Eldre brukere av internett er dessverre også de som svindlere plukker seg ut nettopp fordi de ikke har samme erfaring med ny elektronikk som de yngre har. Sånn sett var dette kurset midt i blinken for oss, fortsetter han.

Til slutt takket de fremmøtte for kurset og gav elevene stormende applaus.

Mer informasjon om Ytrebygda Frivilligsentral finner du på ytrebygda.frivilligsentral.no eller ved å søke opp Ytrebygda Frivilligsentral på Facebook.