fanaposten.no

GRØNNE FINGRE: Svein Birkeland i sitt rette element, og han fikk tidlig kunnskap og interesse for planter under oppveksten. Foto: Mari Møen Nygaard, arkiv

Svein Birkeland til minne

MINNEORD: Den 21. juli gikk Svein Birkeland bort.

Kjentfolk · Publisert 00:10, 31 jul 2020

Svein var en bauta for gartnerfaget lokalt og for Hagesenterdriften nasjonalt. Det var med stor sorg jeg mottok budskapet om at Svein Birkeland hadde sovnet inn hjemme hos sin kjære Laila 21. juli.

Svein ble 90 år gammel og kommer fra Birkeland i Ytrebygda. Han fikk tidlig kunnskap og interesse for planter under oppveksten. Som alle barn på den tiden, måtte han hjelpe til på farsgården. Interessen for å lære mer om planter var stor. Svein søkte og kom inn på «Hjeltnes Gartnerskule» i Ulvik. Han jobbet og en periode i England med gartnerfaget.

Tilbake i Norge bygget han drivhus på en liten del av farsgården nord for Birkelandsvannet. Han dyrket blomster og solgte på torget. De første ti årene etter krigen var det mange små og store gartneribedrifter i Ytrebygda. Alle er lagt ned, unntatt det som Svein startet. Han så raskt et marked for hjemmesalg, og var blant de første som startet hagesenter i Bergen.

I dag står det et stort hagesenter på stedet der Svein sine idéer og planer ble virkeliggjort. Mye av dette anlegget har Svein vært med å planlegge. Svein har alltid vært kunnskapstørst når det gjelder hageplanter. Han var framsynt og så alltid framover. Han var en god kremmer, men best var han i plantekunnskap, den enkelte plante og hvilke planter som passet sammen. Svein har planlagt og plantet mange anlegg i Ytrebygda, hager og store grøntanlegg for borettslag og firmaer.

Svein så tidlig nytten av at samarbeid gjør sterk, og idéen om at flere hagesentre går sammen om innkjøp og markedsføring. Han var med på møtet hvor hagesenterkjeden Hageland ble stiftet og har sittet i styret samt plantekomitéen. Hans iver i plantekomitéen for at Hageland skulle selge mest mulig norskproduserte planter, har i dag gitt mange produsenter i landet et stort og solid marked. Hageland er i dag den største frivillige Hagesenter kjeden i Norge, eid av det enkelte hagesenteret, med over 100 hagesenter.

Da Svein gav seg med hagesenterdriften, ble han med i kontrollkomitéen til Hageland. Komiteen besøkte hagesentrene, gav råd om stell og profilering av salgsplantene. Svein gav seg aldri med planteproduksjon. De siste årene hadde han bygget et lite produksjonsanlegg i hagen sin hvor han produserte sommerblomster og hadde et lite utsalg. Her holdt han på til slutten av juni i år. Kunnskapstørsten om planter og hagesenterdrift, førte han til mange utenlands studieturer. Han var alltid med på gartnerkurs og informasjonsmøter om planter lokalt helt til det siste.

Kunnskapen hans delte han med alle, og var en viktig inspirator i gartnermijøet i Hordaland. Høstkveldene da de fleste så på strømmeserier eller leste krimbøker, satt Svein og leste seg opp i frøkataloger slik at han kunne bestille de riktige frøene til sommerplanteproduksjonen. Det siste året har han vært med i en gruppe som samler stoff om alle gartneriene som har vært i Bergen. Svein ble ikke pensjonist. Han arbeidet til det siste med sin lidenskap og umettelige kunnskapstørst om hageplanter.

Fred over hans minne.

Her kan du lese mer om Svein Birkeland: – Jeg har jo holdt på med dette noen år nå, sa Svein til Fanaposten i fjor sommer.

Svein så tidlig nytten av at samarbeid gjør sterk

KUNNSKAPSRIK: Svein Birkeland var en viktig inspirator i gartnermijøet, skrives det i minneordet. Foto: Mari Møen Nygaard, arkiv

TV-innspilling satte fart i drømmen om å lage countryplate

Da Tor Endresen og datteren Anne-Sophie var med i «Hver gang vi møtes», møtte de en artist som endelig skulle få dem til å lage en countryplate...

Ida (17) fra Steinsvik gjør det igjen: – Mer skummelt denne gangen, nå må jeg levere

Hun satt seg ned og begynte å skrive. Og bortsett fra at skrivesperren meldte seg midtveis, er det trolig enda en flere låter på gang.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten