fanaposten.no

TV-innspilling satte fart i drømmen om å lage countryplate

Da Tor Endresen og datteren Anne-Sophie var med i «Hver gang vi møtes», møtte de en artist som endelig skulle få dem til å lage en countryplate sammen. Lørdag er det slippefest av den nye platen på hjemmebane i Fana kulturhus.

Folk i Fana · Publisert 21:40, 22 okt 2020

Endresens spiller i Fana kulturhus klokken 21.00. Da slippes albumet klokken «The Right Way Home». Foto: Ståle Melhu

For 19 år siden spilte de inn plate sammen sist. Da var Anne-Sophie 11 år, og platen var julealbumet «Julen i våre hender».

– I mange år har vi hatt lyst til å spille inn en ny plate sammen. Vi liker begge musikk i mange forskjellige sjangre. Vi har kanskje en ekstra forkjærlighet for countrymusikk, og da ble det naturlig at vi skulle lage en countryplate, sier Tor Endresen og kikker på datteren.

HGVM

Men selv om de har hatt planer, så har det ikke alltid vært tid og anledning. Tor og Anne-Sophie ble bedre kjent med Claudia Scott under innspillingen av TV2-serien «Hver gang vi møtes».

– Jeg hadde jo vært litt på nikk med Claudia, men vi fikk god kontakt under innspillingen av serien, hvor også Anne-Sophie deltok. Claudia ble en inspirator for oss, og skal ha en god del av æren for at vi omsider satte litt fart i planene om å spille inn denne countryplaten sammen. Hun gav oss en god dytt, og har blant annet skrevet to av sangene som er med på platen, forteller Tor.

Gjennomarbeidet

De har jobbet med albumet i over to år, og selv er de veldig fornøyde med resultatet.

– Grunnen til at det har tatt lang tid, er at jeg har vært så heldig og hatt mye å gjøre på jobb. Det skal man jo ikke klage over, og Anne-Sophie er blitt mor.

– Da blir det naturlig å ikke gjøre så mye annet, smiler Anne-Sophie, som jobber fulltid som barnehagelærer i Laksevåg barnehage.

– Fordelen med at vi har tatt oss god tid med platen, er at vi har fått jobbe mye med sangene. Vi får spilt dem mye, hører på dem og blir kjent med materialet, og da lever sangene plutselig litt sitt eget liv, sier Tor Endresen.

– Dessuten har vi kunnet spille dem inn, og finpusse på dem når vi får hørt låtene noen ganger, sier Anne-Sophie.

Stjernelag

Platen er spilt inn i Demningen studio på Sotra hos Eirik Grønner.

– I musikkbransjen kalles han «Mr god lyd», og lyden har jo blitt veldig bra, sier Tor.

Platen er mastret i Sterling studios i Nashville, og Endresens har fått med seg kremen av norske musikere på innspillingene.

– Jeg tror aldri jeg har spilt med et bedre band enn de guttene vi har med oss. De er rett og slett fabelaktige, sier Tor.

Han snakker om Dag Øivind Rebnord, Jan Arne Knudsen, Bjarte Aasmul, Steinar Krokstad og Kai Taule.

Sterling Studios i Nashville har mastret mer enn 28.000 album siden starten i 1968, og blant disse er noen av historiens største musikkstjerner, Bob Dylan, The Rolling Stones, Queen og John Lennon. Og nå også Endresens.

Har ventet lenge

Albumet har vært klart siden i vår, og de har gledet seg til å få presentere den nye platen for publikum. Men så var det den koronaen …

– Vi har vært i tvil om når vi skulle slippe albumet, og hadde håpet på at det skulle by seg en sjanse i løpet av våren. Country er jo litt «sol og sommer». Nå ble det ikke slik. Vi hadde også planer om å slippe det i forbindelse med en konsertserie på Ricks, men så kom lock down-en i Bergen, og da ble det også utsatt, forteller Tor.

Endresens sto på scenen i Fana kulturhus under kulturdagene i fjor også. Noe som gav mersmak.

– Vi hadde bare gode erfaringer her fra i fjor, og når det dukket opp en mulighet til å ha en konsert i Fana kulturhus under kulturdagene, valgte vi å gå for den. Det er jo ingenting som å ha slippefest på hjemmebane, sier Tor Endresen.

– Vi har jobbet mye med denne platen, og nå gleder vi oss virkelig til å få presentere dette for publikum. Jeg kjenner at jeg lengter etter å stå på scenen og synge igjen. Jeg er nok litt arvelig belastet, sier Anne-Sophie.

– Falt fullstendig

Countryplaten er blitt til som følge av en felles lidenskap for musikksjangeren, og den har mye vestnorsk i seg. Mesteparten av sangene på platen er originalmateriale. To av sangene er skrevet av Berit Håpoldøy fra Sotra, og to er skrevet av Claudia Scott.

De har med en coverlåt, Hank Williams sin «Lost highway». Tor Endresen blir litt rørt når han forteller hvordan den kom med på platen.

– Anne-Sophie har tre brødre, og den yngste er Morten. Han er med på innspillingen av «Lost highway». Det er nok blitt min personlige favoritt på platen, sier han.

Historien bak er at samboeren til Anne-Sophie hadde kjøpt en dobro-gitar, og da de testet gitaren spilte de «Lost highway og postet en liten videosnutt på familiens lukkede Facebookside. Tor var i Spania da han fikk se filmklippet.

– Jeg falt fullstendig for det jeg hørte, og det var enkelt og be dem reise ut i studioet for å spille den inn. Og vi tok den med på platen som det siste sporet. Det er en fin måte å avslutte albumet på, sier han.

Ikke lenger alene

Samspillet mellom far og datter fungerer også veldig bra på albumet.

– En ser ofte at familiemedlemmer som synger sammen har en egen klang, og det gjelder jo oss også, sier Tor og kikker på datteren.

– Hva betyr det for dere å lage en plate sammen?

– Først og fremst betyr det at vi får være sammen på jobb, ler de.

– Vi skal også ut på en juleturné sammen i år. For meg er julehøytiden synonymt med tid sammen med familie og venner. I år skal Anne-Sophie være med på juleturné, og min kone blir også med for å hjelpe til med å passe barnebarnet,. Det er nok første gang på 30 år at jeg slipper å tilbringe førjulstiden alene. Det ser jeg veldig frem til, sier Tor.

Minneverdig kveld

Kanskje ender ikke turnésesongen med julekonserter. Dersom countryalbumet slår an, kan det bli country-turné også.

– Hvem vet? sier Tor.

– Managementet sender jo albumet til countryfestivaler rundt omkring, så får responsen vise om det blir noe mer. Om sommeren er jo Ausekarane ganske aktive også, og muligens kan vi kjøre noen countrykonserter samtidig som vi turnerer med dem. Nå gleder vi oss til å spille i Fana kulturhus på lørdag, og forhåpentlig er det mange som kommer. Jeg må få benytte anledningen til å berømme de som jobber i Fana kulturhus. De er veldig profesjonelle og alltid velvillige. De er greie og hyggelige å samarbeide med. Sånt blir det positiv energi av, og vi skal gjøre vårt for å skape en minneverdig kveld lørdag. Og siden det er slippefest, blir det nok litt bobler etter konserten også, blunker han lurt til datteren.

Historielaget reagerer: – De gjør forretning på Siljustøl-navnet

Oddvar Skre i Fana historielag reagerer kraftig på at Webu kaller boligprosjektet på Grønstølen for "Nedre Siljustøl". Jus-forsker tror eierne av...

Maria Nygaard Årdal 5 år

Maria Nygaard Årdal 5 år fredag 27/11. Vi gratulerer vår skjønne solstråle Maria med 5 års dagen i dag! Hipp hipp hurra for deg!Stor klem fra mimmi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten