fanaposten.no

Tilbake i familiens gamle rike

For første gang på over 30 år satte Kari Hop Skiftesvik sin fot i land på Marmorøyen, eller Marmorholmen, som hun er opplært til at det heter.

Folk i Fana · Publisert 01:15, 27 sep 2019

Det er begynt å være småkjølig om natten, men i strålende høstsol kjenner vi varmen brer seg over markene. Dråpene i gresset og på tiljer og tofter forsvinner bokstavelig talt som dugg for solen. Marmorguttenes høvding, Bjørn Traaholt, er klar for en spesiell dag på øyene han er så glad i.

For Kari Hop Skiftesvik har Marmorholmen en helt spesiell plass, både i historien og i hjertet. Hun skrev nylig i et leserbrev til Fanaposten at i hennes oppdragelse sto en ting sentralt: «Hvis man ikke har utsikt til Nordåsvannet og Marmorholmen, kan man ikke være lykkelig.»

Overnattingsgjester

Hennes tipp-tippoldefar, Rasmus Olsen, eide halve Marmorholmen i sin tid. Nå er alt som heter marmorbrudd og dyrehold på øyene historie. Nå er det Marmorguttene, dugnad og rekreasjon som gjelder. Idet vi ankommer øyene, møtes vi av folk. 21 mennesker har overnattet der i helgen.

– Vi har gjort det mange ganger før. Det ble litt mørkere enn vi trodde, men det var skikkelig koselig, sier Anna (11).

Sammen med de jevnaldrende venninnene Lise og Elina har hun sovet under åpen himmel. De har spent opp hengekøyer mellom trærene, i en behagelig triangel.

– Jeg fikk ikke sove, for jeg var så redd for å falle ned, sier Lise, til latter fra de andre.

Mens overnattingsgjestene pakker sammen og gjør seg klare for båtturen hjem, kommer daggjestene. På lette steg hopper Kari Hop Skiftesvik i land, sammen med manne Egil. De to er godt kjent her ute, selv om det er lenge siden sist.

– Det må være i hvert fall 30 år siden. Det var da sønnen vår hadde båt, sier hun.

Marmorguttenes historiker, John Rasmussen, har ørene på stilker.

– Jeg gleder meg til å høre alt du vet. Kommer du på noe, eller finner ut noe mer, er vi alltid villig til å lære, sier han.

Han forteller om øyens historie, om at stein fra dette marmorbruddet pryder både Marmorkirken i København og Ludvig Holbergs sarkofag.

– Dere må ikke stille Jonnaen så mange spørsmål, for da bare snakker han hele tiden, sier kompisen Bjørn, og så ler vi, alle sammen.

Drømmer om ny båt

Vi passerer badeplasser, broer og stier, alt nydelig tilrettelagt av dugnadsgjengen.

– Nå ønsker vi oss en litt større båt, med lem, som vi kan bruke til å transportere litt større grupper ut hit. Vi får hele tiden spørsmål fra folk som vil komme på besøk. Vi kan ikke drive fergetjeneste, men vi ønsker jo at folk skal få brukt området. Barnehagene, for eksempel, er blitt veldig flinke til å bruke det, sier Bjørn Traaholt.

Båten de drømmer om koster omlag 200.000 kroner.

Folk er flinke til å ta vare på friluftsområdet ute i sjøen.

– Vi ser forbausende lite boss her. Folk rydder opp etter seg. Og etter at vi fikk satt opp dassen slipper vi disse brune klattene rundtomkring.

På spreke skritt beveger den godt voksne forsamlingen seg mot selve marmorbruddet. Inne i skogen er det kommet opp skilt langs den merkede stien.

– Går du opp her, kommer du til øyens høyeste punkt, 45 meter over havet. Jeg kaller det «drømmetomten». Der er det utsikt innover hele Bergensdalen og over hele fjorden, sier Rasmussen.

For Nordåsvatnet er jo ikke noe vann. Det er en fjord.

– Egentlig heter det Fjøsangerfjorden. Det er det som står på de gamle kartene, forklarer han.

Når vi når bruddet, forteller Rasmussen om det harde livet som ble ført her.

– 50 mann var i arbeid her, på det meste. Steinen ble brutt her, før den ble skåret i blokker i en vandrevet steinsag i Hopsfossen. Deretter ble steinen transportert på små båter ut i Strømmen, før de ble lastet om på store båter og fraktet til København, forteller han.

Ikke verdifull

Hedersgjesten følger nøye med på historien. Fremdeles ligger marmoren oppe i dagen inne i bruddet, om enn ganske mosegrodd. Steinen er fredet og egentlig ikke spesielt verdifull.

– Å utvinne marmor her var veldig ressurskrevende. De gikk konkurs flere ganger, og de klarte aldri å få det til å bære seg. Som byggemateriale er ikke marmor spesielt godt egnet, sier Rasmussen.

På veien tilbake til båten passerer vi lykkelige barn, som bader i Nordåsva ... unnskyld, Fjøsangerfjorden, for siste gang denne sesongen.

Men neste år er det atter en badesesong på Marmorøyene. Da har dugnadsinnsatsen satt enda tydeligere spor, og guttene vet enda litt mer om øyene de jobber på.

Nå ønsker vi oss en litt større båt, med lem foran

Trofast traver: – I dag er heldigvis kiropraktoren blitt helt stueren

Først måtte veggen males der sparkemerkene etter skosålen var. Nå rydder hun pulten og mønstrer av.

Lisa 16 år

Vår kjære Lisa fyller 16 år mandag 6. juli. Vi ønsker deg en fin dag og en god sommer. Klem fra bestemor på Bontveit og bestemor i Balders veg.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten