fanaposten.no

Stemningsfull Lucia-feiring

Førskolebarna i Espira Solknatten barnehage inviterte til stemningsfull Lucia-feiring fredag morgen.

Folk i Fana · Publisert 09:50, 13 des 2019

En av de koseligste førjulstradisjonene er Lucia-feiringen 13. desember. Førskolebarna i Espira Solknatten barnehage i Solåsen inviterte foreldre og barna på alle de åtte avdelingene til feiring fredag morgen.

Tradisjonen tro går førskolebarna ikledd hvitt og med tente lys i tog gjennom barnehagen. På siste stasjon satt mange forventningsfulle foreldre, med en tåre i øyekroken og en følelse av stolthet. Markeringen ble avsluttet med hjemmelagde lussekatter og kakao for hele barnehagen, forteller styrer Christine Dalland-Larsen.

Ikke juletradisjon

Luciadagen, eller lussimesse, er en minnedag i den katolske og ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den sicilianske martyren hellige Lucia. I kirkesammenheng blir dagen mest markert i Italia, og på Sicillia spesielt. Dagen er blitt utbredt også utenfor den katolske kirken, ikke minst i Sverige siden 1850-tallet, med kåring av luciabrud og luciatog for barn. Senere har de andre nordiske landene hentet markeringen fra Sverige.

Dagen for feiringen av Santa Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden, fordi Lucia skal ha lidd martyrdøden 13. desember. Derfor oppleves markeringen som en førjulsskikk.

Santa Lucia

Den hellige Lucia av Siracusa ble født 280-tallet i Siracusa på Sicilia.

Hun led martyrdøden rundt år 300. Historiene rundt henne er mange, men en av legendene fortelle at Lucia ba til Gud om at hennes dødssyke mor skulle bli frisk, noe som skjedde. Hun hadde fått penger av moren for å gifte seg, men kjøpte gaver som hun gav til de fattige i byen. Stattholderen på stedet likte kristendommen dårlig, og beordret henne drept da hun fortalte historien om morens helbredelse til alle som ville høre den. Det ble gjort flere forsøk på å ta livet av henne, blant annet ble hun forsøkt brent på bål, men ilden ville ikke røre henne. Hun ble også skytshelgen for de blinde, fordi hun ble blindet av de som tok livet av henne.

Navnet Lucia stammer fra det latinske orde lux, som betyr lys.

Delte ut gratis frokost på Lagunen: – En hyggelig gest

De første femti fikk med seg en økologisk frokost. – Det ble veldig travelt, sier Kaia Hannestad Nygaard.

Kitty tok Fanas første medalje

Kitty Friele Faye tok den eneste lokale medaljen på NMs første dag. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten