fanaposten.no

Spesialsykepleier ble hektet på naturstein

Ingunn Eikeland er utdannet spesialsykepleier. Nå har hun blitt hektet på muring med naturstein, og har tatt turen til Dovre for å lære mer om det gamle håndtverket.

Folk i Fana · Publisert 09:08, 6 jul 2017

Ingunn Eikeland har rett og slett blitt hektet på muring med naturstein. Derfor har hun tatt turen helt til Dovre i Gudbrandsdalen for å lære mer om det eldgamle håndtverket som kalles tørrmuring.

– Jeg håper at dette kan bli mitt nye yrke, for det gjør nemlig godt både for kropp å sjel, sier Eikeland.

Utelys er positivt

Ingunn, som er spesialsykepleier ved Haukeland universitetssykehus, erfarer selv det hun dokumenterte i sin masteroppgave om kreftpasienter. Det vil si hvor viktig utelyset er for kroppen vår. Det samme gjelder med frisk luft og gode synsinntrykk. Dessuten har Ingunn lest mye om søvnhormonet melatonin.

– Jeg har lenge vært opptatt av forskjellen på lyset ute og inne, og det er liten tvil om at utelyset har en ekstra positiv virkning på helsen vår. For egen del liker jeg kroppsarbeid og jeg sover mye bedre når jeg arbeider utendørs. Når jeg murer, skaper jeg dessutan noe som er både vakkert og varig, og jeg ser resultatet av det jeg gjør. Noe som ikke alltid er like lett å se som sykepleier, sier Ingunn.

Gjennom NAV sitt tilbud om arbeidstrening håper hun å finne en annen yrkesvei, som altså kan bli muring. Bakgrunnen for ønsket om annet arbeid er helsesituasjonen som startet med komplikasjoner da hun var gravid.

– Høyt tempo, turnus og lite dagslys gjør det vanskelig å fortsette som sykepleier, forteller hun.

Hjerte for håndverk

Men selv om spranget fra helsearbeid til slegge, meisel og tunge steiner kan virke stort, var det ikke helt upløyd mark for den blide damen fra Kråkenes.

Interessen for husflid og tradisjonshåndverk har nemlig vært der i mange år. Foruten veving og spinning har hun også hatt et godt øye til murerkunsten. Og med Berit Bruvik frå Frekhaug som læremester har Ingunn havnet i det rette miljøet. Et miljø der eksperten Haakon Aase også er i kulissene.

Både Aase og Bruvik har flere ganger vært instruktører på Dovre, og siden det var Berit Bruvik sin tur i år, var det naturlig at Ingunn også ble med til Gudbrandsdalen.

På timeplanen sto bygging av grue og jordkjeller. Grua, som er et åpent ildsted for matlaging og nokså likt en peis, ble bygget i ei steinbu for pilegrimmer. Jordkjelleren murte de like ved.

Miljøvenleg

Kjelleren isolerte de med jord for å skape en stabil temperatur. Det vil si 4 – 6 grader året rundt.

– I disse klimatider burde mange flere benytte jordkjeller. Den er et perfekt kjølerom, og det utan bruk av energi, sier Berit Bruvik, som håper at fleie lærer seg dette håndverket. For mye tyder på at tørrmuring får sin renessanse i våre dager.

– Blant andre har Statens vegvesen oppdaget kvalitetene til tørrmuren. Spor av verktøy gjør muren ekstra flott, sier Bruvik.

– Dessuten er stein en miljøvennlig ressurs som vi bør benytte mer av. Ikke minst er tørrmuring en viktig del av vår kulturarv som jeg håper flere blir opptatt av. Noe jeg håper for tradisjonshåndverk i det hele. Her kan skoleverket utan tvil gjøre sitt, mener Ingunn.

Meir praktisk skule

Etter to måneder med stein mellom hendene har hun lært at dette er et håndverk som krever kunnskap og som må gjøres skikkelig hver dag. Men Ingunn husker godt at hun selv så ned på de som valgte yrkesfag på vidaregående.

– I dag innser jeg hvor feil jeg tok. Derfor trenger vi å løfte statusen til håndverk, og et viktig grep er å gjøre norsk skole mer praktisk. Alle mennesker har nemlig et behov for å skape. Dersom denne kraften får stort nok spillerom, får vi en helseeffekt for hele mennesket, sier Ingunn Eikeland.

Når en murer, skaper en noe vakkert og varig.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Knappetunnelen måtte stenges etter krasj

Tre biler involvert i trafikkuhell i Dolvik i natt.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten