fanaposten.no

Smørås representerer Norge i EM, men sliter med å få råd til turen

De er best i landet, og gleder seg i hjel til å representere Norge i EM. Men den høye kostnaden gjør at det spøker for Smørås skolemusikks tur til Sveits.

Folk i Fana · Publisert 08:44, 11 des 2018

Det var full jubel da Smørås skolemusikk stakk av med NM-tittelen for brass i 1. divisjon tidligere i sommer. Med NM-tittelen kvalifiserte korpset seg automatisk til EM som går av stabelen i Montreaux i Sveits i april 2019.

Korpslederne visste allerede da at en EM-tur ville bety et stort økonomisk løft. Men gleden over NM-seieren fikk seg en demper da de innså hvor dyr turen faktisk ville bli for korpset.

– Musikantene gleder seg veldig, og det er store forventninger til denne turen. Så det er nok ikke et alternativ å ikke reise, men vi ser at det blir et veldig stort løft økonomisk. Det henger også sammen med at Sveits er et veldig dyrt land å reise til, sier styreleder Knut Rasmussen til Fanaposten.

Høyt budsjett

Et reisefølge på 45 personer med store instrumenter er i utgangspunktet ikke billig å frakte rundt. Budsjettet for turen viser at det vil koste 500.000 for transport, opphold og mat for musikantene.

Det er et forsiktig anslag, ifølge Snorre Johansen, som sitter i "finanskomiteen" som skal skaffe inn penger til turen.

– Den reelle kostnaden blir nok enda høyere enn det. Vi har allerede en aktiv foreldregruppe som bidrar med mange dugnadstimer i året, og vi ønsker at det skal være en så lav egenandel som mulig slik at alle våre musikanter har mulighet til å være med, sier Snorre Johansen.

Et problem er at "vanlige" inntektskilder som loppemarkeder, loddbøker og inntekter fra konserter allerede går til den daglige driften av korpset, ikke minst å lønne instruktørene. Det er ikke billig i seg selv.

– Dette er utgifter som kommer i tillegg, og det er ikke tvil om at vi har et godt stykke igjen, forteller Knut Rasmussen.

De har fått inn litt støtte gjennom Norges Musikkorpsforbund, men dette er et lite beløp i forhold til det turen koster. Ifølge Johansen er det ikke til å komme vekk fra at de trenger hjelp utenfra.

– Vi ser at det meste må finansieres gjennom sponsorer eller foreldre, sier han.

Ikke i mål

Skolekorpset har gått bredt ut og henvendt seg til det lokale næringslivet. Ringerunder og brev til bedrifter har så langt gitt for lite avkastning til at korpset ser lyset i enden av tunnelen.

– Det er vrient. Vi har fått inn noe, men vi er langt fra å være i mål. Det er viktig å få frem at vi er takknemlige for alle bidrag, men vi trenger at noen ser verdien av dette i så stor grad at de også vil sponse oss med litt større beløp, sier Johansen.

Han innser at sponsoreffekten av å støtte et skolekorps ikke helt kan sammenliknes med å ha logoen sin på en Brann-drakt. Det trengs en viss idealisme fra bedrifter som ser verdien av jobben korpset gjør.

– Vi håper at bedrifter ser samfunnsnytten og verdien av det kulturelle mangfoldet som korpset står for. Vi jobber steinhardt musikalsk, økonomisk og sosialt for å drive korpset på en god måte, år for år. Korpsvirksomhet er positivt på svært mange måter, men vi merker dat det er veldig tungt å finne penger, sier Johansen.

Stor vilje

Selv om det ser vanskelig ut akkurat nå, tviler heller ikke Johansen på at det blir Sveits-tur i april.

– Jeg tror viljen til å være med er så stor at vi finner løsninger. Men kanskje må vi redusere på annen aktivitet for å klare turen. Samtidig er det synd å måtte kutte på for eksempel på instruktører, for vi reiser jo til Sveits for å prestere best mulig, sier han.

Bør komme bedre ordninger

Leder i NMF Hordaland, Eivind H. Hermansen, sier at problemstillingen er godt kjent.

– Ja, dette er baksiden av medaljen både for skole- og voksenkorps. Du vinner en premie og får reise og representere Norge internasjonalt, og så må du selv ta kostnaden med det. Vi i NMF deler ut noen penger, men vi er ikke en bevilgende organisasjon og det blir på langt nær nok, sier han.

Hermansen mener det bør komme statlige ordninger som gjør at korps har mulighet til å få mer økonomisk hjelp når de skal representere landet sitt internasjonalt.

– Ønskedrømmen er jo at man får inn på statsbudsjettet øremerkede midler til slike formål. Det burde finnes ordninger som gjør det mulig å representere landet uten at den økonomiske belastningen blir for stor. Her har nok vi i forbundet en jobb å gjøre også, sier han.

Optimister tross alt

I mellomtiden holder Smørås-musikantene på optimismen, tross et økonomisk regnestykke som per i dag ikke ser ut til å gå opp.

– Vi håper jo at vi får inn noen bidragsytere som både kan hjelpe oss med turen og kanskje være faste sponsorer på sikt. I tillegg til å være et svært godt korps musikalsk, vil jeg også si at vi er veldig veldrevet, med en foreldregruppe som stiller opp på en veldig positiv måte. Alle oppgavene i korpset er fordelt på mange hender som gjør en flott jobb, sier Rasmussen.

Høyre leverer ikke på klima

Knut Vindenes og Jana Midelfart Hoff skriver i Fanaposten 5. juli at Høyre tar kampen mot Co2-utslippene og klimaendringene. Dette stemmer ikke. I...

Verdens beste dyrevelferd?

«Nyt Norge!» står det så forlokkende på skinke og svinekoteletter i butikken. Per i dag er dette tomme ord, mer egnet til å provosere enn å gi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten