fanaposten.no

Samfunnsengasjert kor med spennende forestilling

Flukt, savn og tilhørighet er et samtidsproblem som Sangkoret Lyderhorn tar opp i forestillingen «Så lang er vegen - ei musikalsk forteljing om flukt.» som spilles søndag.

Folk i Fana · Publisert 11:33, 4 mai 2019

Sangkoret Lyderhorn vil med forestillingen sette søkelyset på et viktig tema i samtiden.

– Vi er et samfunnsengasjert kor, og dette er ofte med på å prege de forestillingene vi lager. Denne gangen vil vi ta opp den spesielle flyktningedebatten som har hatt et negativt fokus. Det er dannet et skremselsbilde av at alle flyktningene skal komme til landet vårt. Noen har sagt at «Vi må slutte å bære flyktningene på gullstol inn i landet vårt», derfor har vi mange gullstoler med i forestillingen. Det er mange i koret vårt som er opptatt av flyktningeproblematikken, og vi ønsker å bidra til at debatten om flyktninger blir mer human, sier Anita Jensen Ystebø.

Hun er prosjektleder i koret, og jobber til daglig som assisterende rektor ved Nordahl Grieg Videregående skole.

Håp, glede og fortvilelse

Gjennom to forestillinger i aulaen på Nordahl Grieg videregående skole søndag 5. mai vil koret gjennom varierte kunstneriske uttrykk formidle savn, smerte, men også glede og tro på en bedre fremtid som ligger hos flyktningene.

Forestillingen er en musikalsk fortelling som handler om det å være flyktning. Koret har ikke fokusert spesielt på en spesiell konflikt, og det er ikke sikkert det er Norge disse flyktningene kommer til. Det kan være norske flyktninger en gang inn i fremtiden som beskrives.

– Hele poenget er at vi må våge å se flyktningeproblematikken fra ofrenes side. Det ligger håp og glede, men også fortvilelse hos flyktningene. Når man har reist langt, krysset hav og endelig kommer frem, er det fremdeles en lang vei å gå. Veien er ikke slutt, selv om reisen er over. Det er venting på behandling av søknader. Får man bli, eller blir man sendt tilbake? Vi ønsker å vekke litt ettertanke med stykket vårt, sier Anita Jensen Ystebø.

Tilpasset selvproduksjon

Forestillingen er laget av medlemmene i koret, og de har leid inn regissør Ingrid Askvik for å få det rette kunstneriske uttrykket gjennom stykket.

– Når vi jobber med et prosjekt danner vi forskjellige grupper som jobber med forskjellige ting. Vi har en idéutviklingsfase først, og deretter finner vi en form og et innhold. Vi henter frem sanger vi har på repertoaret vårt, og vi er så heldige at vi har folk som kan arrangere sangene spesielt tilpasset vårt behov. På den måten skaper vi et helhetlig uttrykk, som blir nytt for publikummet vårt, sier Anita Jensen Ystebø.

Får skryt

I tillegg til Sangkoret Lyderhorn under ledelse av sin dirigent Rikke Lina Sorell Matthiesen, deltar også gruppen Makramé, som er unge musikere og sangere. Musikerne Anders Bitustøyl, Thea Kathrin Buckholm, Jonas Buckholm og Owen Weaver står for musikken.

Gjennom kontraster og raske skift vil aktørene hver for seg og sammen vinkle temaet på nye og tankevekkende måter, noe de håper vil berøre publikum og gi rom for ettertanke.

– Vi forsøker å skape fortellingen gjennom teksten, handlingen og musikken. Ved hjelp av visuelle rammer håper vi publikum får bilder av det vi ønsker å formidle. Det sies at teater er en øvelse i empati, noe vi forsøker å leve opp til, sier regissør Ingrid Askvik.

Hun har jobbet med mange forskjellige aktører, og skryter veldig av Sangkoret Lyderhorn.

– Organisatorisk er de veldig flinke. Det har et stort maskineri som gjør at det er enkelt å komme inn utenfra for å gjøre en jobb. De er flotte folk å jobbe med, sier hun.

To forestillinger

Koret legger ned mye innsats i å skape denne forestillingen. Foreløpig er det lagt opp til at de skal spille to forestillinger søndag 5. mai. Men Ystebø ser ikke bort fra at det kan bli flere opptredener på sikt.

– Først må vi fylle aulaen her på Nordahl Grieg videregående skole til to forestillinger. Vi har cirka 300 seter til hver forestilling, så det er plass til mange. Deretter får vi se om etterspørselen tilsier at vi kan kjøre forestillingen igjen senere, sier hun.

Fotoutstilling

For å visualisere flyktningeproblemet ytterligere, har koret også fått hentet fotoutstillingen «Ser alt du er» av fotograf Håvard Bjelland i Kirkens nødhjelp til Bergen.

Bjelland er prisbelønnet pressefotograf med fartstid i Bergens Tidende. Sammen med lyriker Trygve Skaug har han laget en utstilling som handler om mennesker på flukt, og den har i 2018 vært vist under Olavsdagene i Trondheim, og i forbindelse med 70-årsmarkeringen av Kirkenes verdensråd i Oslo.

Utstillingen åpner også søndag 5. mai og blir hengende på Nordahl Grieg videregående skole frem til 10. mai. Utstillingen er gratis og tilgjengelig for publikum disse dagene.

Billetter til forestillingen «Så lang er vegen» med Sangkoret Lyderhorn kan bestilles på Ticetco, eller kjøpes i døren før forestillingen.

– Vi håper jo at det er mange som har lyst til å tilbringe litt tid med oss for å få litt musikk og noen inntrykk som kan skape litt ettertanke, sier Anita Jensen Ystebø.

Trofast traver: – I dag er heldigvis kiropraktoren blitt helt stueren

Først måtte veggen males der sparkemerkene etter skosålen var. Nå rydder hun pulten og mønstrer av.

Lisa 16 år

Vår kjære Lisa fyller 16 år mandag 6. juli. Vi ønsker deg en fin dag og en god sommer. Klem fra bestemor på Bontveit og bestemor i Balders veg.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten