fanaposten.no

– Vi gleder oss stort til endelig å arrangere konkurransen igjen på Troldhaugen, etter to års utsettelse. Søkertallene er nær doblet siden sist og det kunstneriske nivået er høyt, sier konkurransens direktør Christian Grøvlen. Foto: Dag Fosse, KODE

Rekordmange søkere til Grieg-konkurranse

30 pianister fra 16 land er klare for å konkurrere i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse i Bergen 26. august–3. september i år.

Folk i Fana · Publisert 18:00, 7 jul 2022

Deltagerne er valgt ut etter en omfattende prekvalifiseringsrunde med rekordmange søkere.

– Vi gleder oss stort til endelig å arrangere konkurransen igjen på Troldhaugen, etter to års utsettelse. Søkertallene er nær doblet siden sist og det kunstneriske nivået er høyt, sier konkurransens direktør Christian Grøvlen i en pressemelding fra KODE.

Konkurransen arrangeres av KODE Kunstmuseer og komponisthjem, og foregår i Edvard Griegs hjem på Troldhaugen for femte gang.

Forrige konkurranse gikk av stabelen i 2018, og har blitt utsatt to ganger grunnet pandemien og reiserestriksjoner internasjonalt.

Her kan du se hele deltakerlisten.

Internasjonalt nedslagsfelt

I år kjempet 247 unge pianister fra 39 ulike land om plassene for å presentere sine kunstnerskap i Bergen i slutten av august.

– Søknadsmassen i 2022 reflekterer at konkurransen har et bredt internasjonalt nedslagsfelt og at konkurransens posisjon står sterkt, sier Grøvlen.

Griegkonkurransen er åpen for alle født i årene 1987-2005, med en høyere tillatt øvre aldersgrense enn tidligere grunnet utsettelsene. Konkurransen har en sterk internasjonal jury, pengepremier i toppsjiktet og flere strategiske premiesamarbeid med musikkinstitusjoner i flere land.

Grøvlen synes det er viktig at Griegkonkurransen tilbyr en pakke som handler om noe mer:

– Vi har etablert oss som et viktig og samtidig hjertevarmt sted for unge kunstnere, både i møte med Edvard Griegs musikk og hjembyen hans. Dessuten har vi med oss en entusiastisk gjeng frivillige vertsfamilier som åpner sine hjem for deltagerne – dette vet vi at både familiene og deltagerne har satt stor pris på i de forrige konkurransene, sier Grøvlen.

Kan bety et karriereløft

En jury bestående av Einar Steen-Nøkleberg (Oslo), Torleif Torgersen (Bergen) og Mona Spigseth (Trondheim) lyttet seg gjennom videoer fra alle kandidatene under prekvalifiseringen i Bergen og har valgt ut de 30 pianistene som går videre.

De første tre innledende rundene vil foregå på Troldhaugen, 27.–31. august. Går deltagerne videre til den store finalen i Grieghallen 3. september, får de være solister med Bergen Filharmoniske Orkester.

Stiftelsen Harmonien er en viktig samarbeidspart for konkurransen. Seks arenaer i Bergen og omegn er medarrangører av konsertturneene for deltakerne, og orkestre og festivaler over hele landet har inngått avtaler om oppdrag til vinneren.

Konkurransen står sterkt når det gjelder premier til deltakerne, som spenner fra pengepremier på opptil 30.000 euro til konsertoppdrag i inn- og utland.

– For vinneren kan en seier i konkurransen bety et karriereløft som internasjonal konsertpianist, sier Grøvlen.

Gratis for publikum – stem frem din favoritt

Hele konkurransen vil være åpen for publikum. Alle innledende runder på Troldhaugen har gratis inngang. Billetter til finalen i Grieghallen er til salgs, og hele konkurransen kan også følges gratis via strømming fra hvor som helst i verden. Her kan man også være med å stemme frem sin favoritt via sms.

Program hele uken

På programmet er også en eksklusiv konsert med vinneren av den internasjonale Chopin-konkurransen, kanadiske Bruce Liu, i Håkonshallen.

Det blir også distriktskonserter med konkurransedeltagere, en gratis stikk innom-konsert i Universitetsaulaen i Bergen, Masterclass på Griegakademiet og samtaleforedrag med Liv Glaser. Programmet oppdateres fortløpende på griegcompetition.com

Samarbeidet med konkurransens hovedsponsor og eksklusive private bidragsyter, Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, gjør det mulig å arrangere denne prestisjefylte konkurransen.

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten