fanaposten.no

Lysøens Venner fikk gave

Onsdag ble kunstverket «Ole Bull» av Knut Helteflåt avduket på Buena kai. Verket er en gave til Lysøens Venner fra G.C. Rieber-fondene.

Folk i Fana · Publisert 11:07, 5 okt 2019

I vår ble det arrangert et stort skulptursymposium på Os i regi av G.C. Rieber-fondene. Fra strendene på Jæren ble det hentet store rullesteiner, som ble kjørt på trailer til symposiet på Os. Der ventet ti kunstnere fra hele verden for å lage skulpturer av steinene.

Avdukingen

I alt ble det laget ti kunstverk under dette symposiet, og disse ti verkene har G.C. Rieber-fondene gitt videre for å hedre dugnadsånd og frivillighet.

– Christian Rieber er jo veldig opptatt av dugnadsånd og frivillighet, og det er med stolthet og glede at vi i Lysøens Venner har fått denne flotte gaven, sier Bjørn Laastad i Lysøens Venner.

Knut Helteflåts skulptur har fått navnet «Ole Bull». Hva var mer naturlig enn å plassere den på Buena kai der skyssbåten frakter gjester over til Ole Bulls eventyrverden på Lysøen.

Onsdag ble skulpturen avduket, og foruten kunstneren Knut Hetleflåt og Christian Rieber, hadde også avtroppende Os-ordfører Terje Søviknes og kunstner og initiativtaker til skultursymposiet Arne Meland fått æren av å avduke kunstverket.

Økt kjennskap

Lysøens Venner har rundt 120 medlemmer som jobber for å understøtte museet på Lysøen og sørge for at det utvikler seg og gjøres tilgjengelig for mennesker som ikke har noe forhold til stedet.

– Det er fremdeles mange osinger som ikke har vært på Lysøen, og sikkert bergensere også. Det ønsker jo vi å gjøre noe med. Vi gjør mye forskjellig, og alt er basert på dugnad. Vi har blant annet fått sponsorfinansiert to store flytebrygger ute ved Lysøen som vi har innstallert. Vi hadde én fra før, men den var forbeholdt skyssbåten. Besøkende som kom med egen båt til øyen måtte derfor bruke dregg om de ønsket å gå i land, og det ble litt tungvint. Etter at bryggene kom på plass, er det mange som legger turen innom, og det var jo helt etter intensjonene, sier Bjørn Laastad.

Noe for alle

På Lysøen er det 13 kilometer med stier som er belagt med skjellsand.

– Det er mange flotte utsiktspunkter, og det er også to vann inne på øyen. Vi fant ut at vi ville sette ut vedlikeholdsfrie steinbenker på en del av disse utsiktspunktene, slik at man kan gå tur og sette seg ned og nyte utsikten. Mange av benkene er sponset av privatpersoner, enten det er naboer i området, eller andre givere. I alle fall har dette blitt et flott element som bidrar til økt bruk av Lysøen, sier Bjørn Laastad.

Sist, men ikke minst, inviterer venneforeningen til en del arrangementer i løpet av året. På vårparten er det tradisjonen tro «Lysøen rundt», som arrangeres i samarbeid med Lysekloster idrettslag.

– Da er det turmarsj Lysøen rundt, og det er et populært arrangement. I tillegg arrangerer vi skattejakt, som er beregnet for barnefamilier. Sist helg hadde vi årets siste arrangement, en guidet sopptur hvor deltakene fikk være med og lære om sopp. Parkeringsplassen var full, så det var tydeligvis noe som falt i smak. Vi forsøker å ha arrangementer som tilbyr noe for en hver smak, sier Bjørn Laastad.

- En flott anerkjennelse

Gaven fra G.C. Rieber-fondene er strategisk plassert slik at alle som skal reise med skyssbåten ikke kan unngå å se den.

– Vi har plassert den rett ved landgangen til skyssbåten, så den blir nok sett. Vi er veldig takknemlige for gaven. Rieber har vært en solid støttespiller for Lysøens Venner lenge, og jeg synes gaven er en flott anerkjennelse av den frivillige innsatsen som gjøres i venneforeningen, sier Bjørn Laastad.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten