fanaposten.no

Line lager sitt eget julemarked

Line Mathismoen er arbeidsledig på tredje året, men dagene blir ikke lange. Nå har hun bestemt seg for å lage sitt eget julemarked.

Folk i Fana · Publisert 17:15, 15 des 2018

Line Mathismoen har drevet med håndarbeid siden hun var liten. Etter at hun ble overtallig for snart tre år siden, har hun vært arbeidsledig. Dagene fyller hun med å lage alt mellom himmel og jord.

– Da jeg gikk i åttende klasse skulle jentene ha håndarbeid og guttene sløyd. Jeg sydde en cordfløyelsbukse og strikket en fanakofte før halve høsten var gått. Dermed ble jeg sendt på sløyden til guttene, ler Line.

Bling-engler

Hun har alltid likt å være kreativ, og hun finner mye inspirasjon på YouTube.

– Jeg har nesten blitt avhengig av å se på YouTube og slik-gjør-du-det-videoer. Folk legger ut filmsnutter om hvordan de gjør alt mulig. For en liten uke siden så jeg en dame som laget små engler. Det måtte jeg forsøke meg på, og nå har jeg snart laget ti stykker, sier hun og fortsetter å tre smykkestrengen gjennom perlestoffet som skal bli bling-engler.

Gjenbruk

Hun trekker frem julekort med strikkede hjerter, dukketøy til Babyborn-dukker, små nisser og lange nisser. I tillegg strikker hun pulsvarmere og raggsokker, for å nevne noe. Mange av gjenstandene er basert på gjenbruk.

– Gjenbruk er jo viktig, og folk kaster veldig mange ting som kan brukes. Den minste garnlengden jeg kan bruke er 1,20 meter, så jeg spør alltid familie og venner og bekjente om de har garnrester. De fleste kaster jo en stump på 1,20, men ikke jeg, smiler hun lurt.

På arbeidsbordet til Line står et stativ av to plastkleshengere og gamle melkekartonger som er kappet ned til passe store oppbevaringsbokser, og limt sammen med limpistol.

– Jeg så det på YouTube, smiler Line. – Jeg synes gjenbruk er viktig, så derfor samler jeg på alt mulig jeg tror jeg kan få bruk for, og ofte kommer det til nytte også, sier hun.

Tar saken i egne hender

Hva gjør hun med alt hun lager? Hver eneste søndag i hele høst, med unntak av en, har hun stilt opp på gjenbruksmarked på Møhlenpris. Siden midten av november har hun vært utstiller på diverse julemarkeder hver eneste helg, og takket være en snill samboer og en snill far har hun blitt kjørt rundt fra marked til marked. Men denne helgen blir det en endring.

– Det blir ganske dyrt å kjøpe seg plass på alle julemarkedene. Det koster 300-400 kroner per dag å leie plass. Jeg selger kanskje for 1200 kroner i løpet av en helg, og da blir fortjenesten veldig liten. Siden jeg er arbeidsledig, er pengene kjærkomne, så nå har jeg tenkt å prøve noe nytt, sier Line Mathismoen.

I midten av november rigget hun seg i nabolaget på Vallaheiene og holdt julemarked for alle naboene. Det gikk strålende. Dessuten foreslo noen at hun skulle høre om hun kunne få stå utenfor Sparbutikken på Valle.

– Jeg kontaktet Grethe på Spar Valle og Hogne Larsen i Nydal, og de gav klarsignal. Så lørdag og søndag setter jeg opp boden min der, sier Line.

Lydbok og katter

Mens samboeren kjører drosje, jobber Line seint og tidlig med å produsere varer til helgens julemarked. I huset på Valle ligger fire katter og koser seg i vintersolen, mens Line hører på engelske lydbøker. Hun har bodd et par år i USA, og tatt etterutdanning med vekt på engelsk språk, og håper å få jobbe på kontor hvor engelsken kommer til nytte.

– Jeg er utdannet førskolelærer, men fikk problemer med betennelse i hælene. Dermed passet det ikke så godt med en jobb hvor jeg må gå og stå mye. Selv om jeg stortrives med alt håndarbeidet, ville jeg byttet det ut på flekken med en ny jobb, gjerne på et kontor. Det er jo det store juleønsket mitt, smiler hun.

Men lørdag og søndag står hun utenfor Spar Valle fra klokken 12 til 18 og selger ting hun har laget selv - alt fra strikkede julekort til engler med bling.

To fikk kjøreforbud, en ble avskiltet

To kjøretøy fikk bruksforbud og et ble avskiltet da Statens vegvesen gjennomførte kjøretøykontroll i Fana tirsdag.

Krafttak for å inkludere flere i arbeidslivet

Nesten én av fem i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet. Mange med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en sliter med å komme seg inn i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten