fanaposten.no

Leverer lam på løpende bånd

Mye kaffe, lite søvn og hundrevis av nye lam preger den hektiske påsken for bonde Bodhild Fjelltveit på Kvilhaug gård. Lammingen er i gang og ennå er det langt igjen.

Folk i Fana · Publisert 15:30, 20 apr 2019

– Det er travelt nå! En dag var det jobb til klokken halv tre på natten. Tidligere i påsken var det et døgn i strekk der jeg tror jeg fikk halvannen time med søvn, sier bonde Bodhild Fjelltveit.

Vår og påske er høysesong for lammebøndene. Med brunst om høsten og parring i november, blir april en travel måned på Fjelltveit gård i Hausdal.

– Det er praktisk med en liten leilighet på toppen av fjøset. Her har vi god oversikt og det er her vi bor for tiden, sier en travel, men likevel energisk Bodhild.

Lange dager

Så langt er gården vel halvveis i årets lamming. Fjelltveit gård, eller "Kvilhaug" fra gammelt av, har rundt 150 vinterforete sauer der omtrent 130 av dem er drektige. En intens dag i påsken kom det rundt 30 lam til verden på et lite døgn. Men på morgenkvisten når Fanaposten er innom, er det merkverdig stille før neste storm.

– Lamming går i rykk og napp, sier Bodhild og tar seg en slurk kaffe før neste økt i fjøset.

Planlegging, logistikk og jevnlig oppfølging på gulvet i fjøset, fyller påskedagene for hele storfamilien.

– Vi har hatt en del å gjøre og særlig plassen i fjøset er en utfordring. Det er viktig at mor og barn blir kjent etter fødselen, så vi må flytte rundt og lage plass til nye lam hele tiden, forteller Bodhild.

Og selv om det er hektiske dager for bonden, er det viktig med ro og hensyn til nye mødre i fjøset.

– Det er tross alt lengre liggetid hos oss, enn på fødeavdelingen på sykehuset, sier Bodhild og ler fornøyd.

Tradisjon år etter år

Bodhild er nå fjerde generasjon som driver gården videre og skjønte tidlig at det var et riktig valg.

– Jeg tror jeg var seks eller sju år da jeg bestemte meg for å bli bonde. Nå har jeg drevet gården i ti, travle år og angrer ikke på det. Men en er jo veldig bundet til bruket og avhengig av en god avløser når en skal på ferie, sier Bodhild og henviser til faren Odd som er uoffisiell kårkall og ekstrahjelp i høysesongen.

– Det er alltid noe å gjøre her, repliserer Odd.

Stort sett går en fødsel greit, men av og til trengs det ekstra mannskap eller veterinær for å hjelpe til. Fødebinger, feilstilling og skjedefremfall er godt kjente begreper på tunet disse dagene.

– En gang telte jeg seks bein og to hoder, forteller Odd om en noe komplisert fødsel.

Familien Fjelltveit har gjennom generasjoner opparbeidet seg solid erfaring med lamming. De er parat døgnet rundt med fødselshjelp i fjøset.

– De kan jo komme baklengs ut også. Hvis det er en som har tre eller fire lam, så ligger de gjerne oppå hverandre der inne. Men det går stort sett greit, sier Bodhild.

Noe påskeferie blir det ikke for familien Fjelltveit. Den siste uken har vært intens og travel, og nøyaktige tall over antall lam eller arbeidstimer er ikke like greit å huske med søvnunderskudd.

– Nå har vi rundt 150 lam som er kommet, men vi skal ha 260 lam snart. Tror jeg, sier Bodhild og tenker seg om.

Familiebedrift

Bodhilds datter Martine, på sju og et halvt år, har allerede forlatt frokostbordet og rusler rundt i fjøset og koser med de nyfødte lammene. Sammen med søskene Anders og Anna, er barna ikke ukjent med gårdsdrift. Noen av frynsegodene på gården tilfaller nemlig dem.

– Når vi får så mange nye lam, er det ungene som gir dem navn. De kaller opp lam etter musikk og spillelister, sier Bodhild og smiler.

– Vi har Lambi, Elias og Lille Kosi, forteller sønnen Anders stolt om noen av navnevalgene.

Men også lokale helter blir behørlig hedret på gården.

– Både Kygo og Alan Walker kan du treffe hos oss, sier Bodhild og peker ut mot fjøset.

Jeg bor i fjøset

– Skal du henge med hodet og deppe, eller gjøre noe med det?

Sa opp jobben, ble forfatter og skulle laste bilen med bøker til turnéen. Så kom korona. Nå kjører Tor rundt omkring og lager podcast i stedet.

Bobilturistene: Endelig gode nyheter, eller for tidlig å åpne opp?

Nå håper campingplassene at bobilturistene skal komme tilbake og redde stumpene av sesongen. Men potensialet for smittespredning bekymrer.

Fikk 30 timer samfunnstraff for dagpengesvindel

Oppunder tusen arbeidstimer ble ikke ført på meldekortet, og fanamannen fikk utbetalt nesten 148 tusen kroner for mye i dagpenger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten