fanaposten.no

Lattergaranti på Liland

Masken Teaterlag byr nok en gang på en forestilling som gjør at du garantert er støl i lattermusklene dagen derpå.

Folk i Fana · Publisert 14:40, 3 nov 2017

Masken Teaterlag hadde premiere sist fredag på lystspillet «Grevinnen går igjen - igjen» i Liland ungdomshus. Teaterlaget er en del av Liland ungdomslag, og årets oppsetning er den ellevte på 16 år.

Forviklinger

Like sikkert som høstmørket kommer sigende på, er det at medlemmene i teaterlaget byr på en forestilling som får trimmet lattermusklene. Årets forestilling er intet unntak. Handlingen er i korte trekk som følger:

Da grevinne Schnob von Platten-Juhl bestemmer seg for å «dø», er det utelukkende for å finne frem til den riktige arvingen av godset Augenfryd. Datteren Daisy har nemlig ikke vist seg på godset siden grevens begravelse for 25 år siden, og ankommer nå hastig hjem fra USA. Sønnen Herbert, alle tiders plattenslager, er normalt nektet adgang til godset etter at han solgte en ekte Rembrandt for 1500 kroner.

La oss slå fast med det samme at søskenparet har motstridende interesser, og med alle mulige og umulige knep forsøker de å klore hele sulamitten til seg selv. Blant annet dukker den ukjente broren opp fra Amerika, i skikkelse av Herberts umulige kumpan, Tage.

Grevinnen går igjen, og må se til sin store sorg hvordan barna grådig forsøker å sikre seg godset. Hva ingen av dem vet er at godsets gamle tusseladd av en butler, og oldfruen har helt andre planer. De har nemlig de seneste ti årene spilt bort grevinnens formue i whist, og forsøker å redde sitt eget skinn.

Stykket er til alt overmål skrevet av Ibsen - Knud Erik Meyer Ibsen, og er en vanvittig farse med forviklinger i hopetall, spøkelser som går igjen-igjen og en søskenflokk som vokser fra time til time.

Skifter kjønn

Teaterlaget består i år av 15 personer, åtte som står på scenen og syv som står for resten. Rollebesetningens kjønnssammensetning samsvarer dårlig med skuespillerne, så her må flere skifte kjønn når de går på scenen.

– Vi begynte øvingene i august, og de siste ukene før premieren har det gått i ett. For bare noen uker siden lå vi så dårlig an at jeg faktisk lurte på om det kom til å bli noen forestilling i det hele tatt, sier instruktør Gudrun Søreng.

Men beinhard øving fra alle gjorde at de kom i land, og sist fredag gikk premieren av stabelen for rundt 80 fremmøtte i salen i Liland ungdomshus.

Lite tid til familien

Forestillingen varer i to timer og et kvarter, med innlagt pause. Da sier det seg selv at det er mange replikker som skal øves inn. Komedie handler også mye om timingen til skuespillerne, og alt krever sitt for at stykket skal fungere.

– Vi har ikke sett mye til familiene i høst, så all ære til de som har holdt fortet på hjemmebane, sier Gudrun Søreng.

– Ja, jeg er inne i min syvende skilsmisse på grunn av teaterarbeidet … sier Katrine Mjelva, og høster latter blant de andre. Det er hun som har lengst fartstid blant teaterlagets skuespillere. Av de elleve oppsetningene teaterlaget har satt opp, har hun kun gått glipp av to de siste 16-årene.

Mette-Lene Berger er med på sin første forestilling, og er relativt fersk i ungdomslagets teatergruppe. Hun spiller Giesella, grevinnens advokat som er satt til å styre boet.

– Dette er veldig moro, men jeg har jo tilbragt mye tid sammen med disse menneskene her. Belønningen er det sosiale og det fantastiske kicket en får ved å stå foran en fullsatt sal når teppet går opp, sier Berger.

Med kona på scenen

Bjørn Martin Nilsen er med på sin andre forestilling. Denne gang spiller han Herbert, en sjarlatan og en drukkenbolt.

– Teaterlaget representerer en skikkelig utfordring, men det er et samhold mellom alle som er med her som er helt unikt. Vi har det kjempehyggelig sammen. Det blir mye tid som går med til øving, og en må forsake andre ting, men det er absolutt verdt innsatsen, smiler Nilsen. Han har for øvrig med seg sin ektefelle på scenen, Eva Strøm-Nilsen. Hun spiller grevinnens datter Daisy.

– Vi har nok en fordel i forhold til en del av de andre som er med her, når vi kan ha med oss vår bedre halvdel på en fritidsaktivitet som tar så mye tid. Men vi koser oss veldig, sier hun.

Tro mot lokalmiljøet

Etter å ha øvet siden august spiller Masken Teaterlag kun tre forestillinger. Er det ikke fristende å sette opp flere forestillinger, for eksempel i Fana kulturhus?

– Vi har alltid vært veldig tro mot ungdomshuset og lokalpublikummet. Ungdomslaget er en del av nærmiljøet, og det gir en helt spesiell stemning å spille forestillingen i ungdomshuset. Vi vet at det kommer folk tilreisende fra andre bydeler for å se forestillingene våre, og teaterlaget skal spille i ungdomshuset. Bybanen går jo til Blomsterdalen nå, så folk kan jo komme hit og se, ler Katrine Mjelva.

– Vi har jo diskutert om vi skulle forsøke å sette opp forestillingen i kulturhuset, men vi har heller valgt å spille for tre fulle hus i Liland ungdomshus, i frykt for å spille for halvfull sal i kulturhuset. Det er noe med å være trofast mot sitt publikum, sier Gudrun Søreng.

God respons

Ensemblet er godt fornøyd med responsen på premierekvelden, og de gleder seg til de to gjenværende forestillingene fredag og lørdag.

– Det morsomme etter all øvingen er jo responsen fra publikum. Latteren og kommentarene, og ikke minst når de ler på steder hvor vi ikke har forventet at de skal le. Til tider var det så mye latter at vi måtte vente på at folk hadde ledd seg ferdig før vi fortsatte, forteller Bjørn Martin Nilsen.

– Vi blir jo litt høye på oss selv når vi får så mye god respons. På forhånd har en jo vært så nervøs og hatt så vondt i magen at det er helt godt, sier Katrine Mjelva.

Masken Teaterlag har ord på seg for å holde et høyt nivå, til å være amatørteater. De har hatt krim på programmet ved et par anledninger, men holder seg stort sett til lystspill og komedier. Noen store økonomiske overskudd blir det sjelden ut av forestillingene, selv om de spiller for tre fulle hus, men eventuelle overskudd går til ungdomslaget.

– Vi hadde neppe klart oss uten sponsorene i programheftet, sier Gudrun Søreng.

– Dessuten lager vi alle kulissene og kostymene selv, i tillegg til å øve inn replikker. Det ligger mye arbeid bak, sier Per «Bruce» Bertelsen.

– Men noen løper marathon, mens andre løfter vekter. Vi lager teater, sier Katrine Mjelva.

Alltid plass til flere

Gudrun Søreng og resten av teaterlaget ønsker seg flere medlemmer, men det har vist seg å sitte langt inne.

– De fleste av oss i ungdomslaget har passert 40, og det sier vel sitt. Vi kunne godt tenkt oss flere medlemmer, og gjerne yngre mennesker også. Vi har gjort noen spede forsøk på teaterskole for ungdom og barn, men når de ikke får spille Highschool Musical, så mister de fort interessen. Men for de som har lyst til å være en del av et hyggelig og sosialt fellesskap, så tar vi imot med åpne armer, sier Søreng.

Du kan lese mer om Masken Teaterlag på Facebooksiden deres, og der kan du også bestille billetter.

Grevinnen går igjen - igjen

Masken Teaterlag, Liland Ungdomslag

Sted: Liland ungdomshus

Forestillinger: fredag 3. november kl. 19.00 og lørdag 4. november kl. 19.00.

Medvirkende: skuespillere: Kenneth Berge, Erik Øyasæter, Wenche Lilletvedt, Mette-Lene Berger, Eva Strøm-Nilsen, Katrine Mjelva, Bjørn Martin Nilsen, Per «Bruce» Bertelsen.

I kulissene: Gudrun Søreng (instruktør), Birthe Stigen (sufflør), Merete Isdahl og Anita Sigvathsen (scene, kostyme, props), Geir Namtvedt (teknikk), Grethe Birkeland og Håkon Birkeland (backstage).

Billetter: 150 kr. selges i døren.

Norge møter Nederland i lagtempo-semifinalen

Sindre Henriksen tar på seg skylden for at Norge ikke klarte å vinne kvartfinalen i lagtempo.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten