fanaposten.no

– Vi får ta opp den gode vanen med å feire gudstjeneste når det åpner for det, sier Kristin Litlere. Foto: Gyrid Cecilie Nygaard

Kirken må gå til plan B

– Vi håpet i det lengste å feire påske i kirkene slik vi pleier. Og det så jo lovende ut!

Folk i Fana · Publisert 14:40, 28 mar 2021

Det sier Kristin Litlere, prost i Fana prosti.

Med nye restriksjoner, og kraftige restriksjoner for andre påske på rad, må kirken nok en gang tenke kreativt.

– Nå blir det en påske uten fysiske gudstjenester i kirkene våre. Heldigvis har mange tatt høyde for å ha noe digitalt, slik at man kan få «komme inn» i sin lokale kirke, og være med på en gudstjeneste eller høre en andakt, sier hun.

Prosten svarer Fanaposten på e-post, på grunn av en like ubeleilig sykdom når høytiden er i anmarsj. Hun håper likevel Kirken klarer å være inkluderende, selv om påsken ikke kan markeres som vanlig.

«Det er selvsagt et mål at alle som ønsker det skal kjenne seg inkludert! Påskevandring utenfor kirkene, som ved Fana og Ytrebygda kirker, er et slikt grep for å nå ut og inkludere. Her kan man komme når det passer, og gå gjennom påskehøytiden ved å stoppe på ulike poster. Det som er fint er at det passer for alle aldre og funksjonsnivå! Noen steder vil det være Åpen kirke i det tidsrommet det skulle vært gudstjeneste. Da kan en sitte i stillhet, tenne lys og be eller snakke med en prest. Der det er aktuelt legger menigheten ut info på nettsiden. Så har vi en utfordring med å nå ut til de som ikke er på digitale plattformer, det ser vi. Men det går an å ringe menighetskontoret, og telefonnumrene står i annonsen i dagens avis.»

Som de fleste andre kjenner personalet i prostiet på kroppen at koronaen tærer på.

«Det er vel som for alle andre, tenker jeg, vi er lei nå. Det er slitsomt å hele tilden planlegge – avlyse – planlegge og avlyse igjen. I dag leste jeg forordet i boken «Ingen er lenger alene i på jorden» av salmedikteren Svein Ellingsen. Han ble en gang spurt om hva som var det viktigste han hadde lært gjennom et langt liv, og han svarte: Tålmodighet behøves. Det tror jeg mange av oss kan kjenne oss igjen i akkurat nå. Det behøves en god porsjon tålmodighet. Egentlig er vel dette livsvisdom som kjennetegner hele livet.»

For bare fire uker siden var det jubel i Fana kirke for en mer normal kirkehverdag. Når påsken kommer, er det igjen tid for å stenge ned.

«Jeg har ikke fått så mange direkte tilbakemeldinger. Men jeg registrerer en del frustrasjon som kommer til uttrykk i aviser og
sosiale medier. Isolert sett så kan en sikkert argumentere for at kirken bør få feire sin viktigste høytid, når butikker og vinmonopol få holde åpent. Likevel tror jeg det var en riktig avgjørelse. For det viktigste nå er å ikke legge opp til ansamling av mennesker. Vi skal treffe så få som mulig. Og da blir det feil at kirken inviterer til gudstjenester. I dag sendte biskopen ut brev til alle medarbeidere i Den norske kirke i Bjørgvin, og minnet oss om fortellingene der Jesus
helbredet syke på Sabbaten. Det fikk han naturlig nok kritikk for, siden sabbaten er jødenes helligdag og alt arbeid skulle ligge. Men svaret han ga gir mening også i vår tid: «Sabbaten er til for mennesket, ikke mennesket for sabbaten». Akkurat nå betyr det at det er rett å avlyse gudstjenestene for menneskenes skyld. Vi får ta opp den gode vanen med å feire gudstjeneste når det åpner for det!»

Gjennom hele pandemitiden har begravelsene gått sin gang, med antallsrestriksjoner.

«Det vi må er å holde verdige begravelser for de som har mistet sine kjære. Da er vi nøye med å følge smittevernveilederne. Så kan vi ha dåp og vielse med inntil 20 tilstede, dersom det ikke kan utsettes, og det kan være forskjellige grunner til at noen ikke kan utsette. Jeg må si at jeg er stolt av prestene og de andre ansatte i menighetene våre som legger til rette for gode møteplasser innenfor de rammene vi har. Og jeg er takknemlig for at de møter velvilje og forståelse når de gang på gang må ta den vanskelige telefonen og si at vi må utsette. Det er stor raushet blant folk, det er godt å merke»

Streik avverget - enighet i lønnsoppgjøret

LO og NHO kom til slutt til enighet, men sier forhandlingene har vært tøffe.

Forsvarer tittelen digitalt

Skuffelsen hos musikantene var stor da helgens korpskonkurranse Hordablæsten ble avlyst. Men den gjennomføres digitalt. De regjerende mesterne,...

Kastet brus i frontruten på bil

– Ugrei adferd i trafikken, sier politiet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten