fanaposten.no

Her tester Ketil Seime ut teknikken, slik at alt fungerer som det skal under direktesendingene fra Birkeland kirke. Foto: Privat

Ketil og gjengen rigger klar Birkeland kirke: Julegudstjenestene sendes direkte hos Fanaposten

Trengs det en ekte juleopplevelse rett inn i heimen? På julaften kan du se julegudstjeneste fra Birkeland kirke klokken 14.00. Og i det julefreden senker seg på kveldingen, kan du nyte en «Julenatt» klokken 2330. Begge direkte her hos Fanaposten.

Folk i Fana · Publisert 21:40, 23 des 2020

– Dette blir to nydelige sendinger!

Det sier kapellan William Skolt Grosås til Fanaposten.

På julaften skal de ha direkteoverføring fra to av sine gudstjenester.

–  Vi gleder oss veldig! sier Grosås.

– Selv om alt blir litt annerledes i år, sier han.

Vi gleder oss veldig

Denne julen må Den norske kirke gjøre som i Birkeland, bringe kirken hjem til folk. Foto: Privat

Julegudstjeneste klokken 14.00

Begge gudstjenestene blir overført hos Fanaposten og kirkens egne plattformer. Initiativet som Birkeland kirke har lagt opp til, bygger på at plassene i kirkene er begrenset under pandemien.

– På den ene gudstjenesten blir det blant annet musikalske innslag med hjelp fra Midtun Skoles Musikkorps. Men på grunn av koronaen fikk vi ikke like mange med oss som vi pleier. Det samme gjelder barnekoret, og det var det mange som syntes var utrolig trist. Men vi skal få til en fin julegudstjenste uansett.

Det sier Eli Heggdal, administrasjonsleder i Birkeland og Sædalen menigheter.

Ikke langt unna Birkeland kirke, har gjengen gjort seg klar til å holde to utendørs gudstjenster på Bergendal gård. Der har de snekret sammen så mange benker de kan, men setter pris på om du tar med en klappstol - i tillegg til pledd og ullundertøy selvsagt.

– Det kommer også noen overraskelser - i tillegg til selve gudstjenestene, lover prest Leidulf Øy, som ikke ville røpe mer til Fanaposten.

Birkeland kirke sender juleopplevelsene rett hjem til stuen din. På fanaposten.no kan du nyte julen direkte, smittevennlig og fra egen sofa. Foto: Eli Heggdal

Julenatt klokken 23.30

Tradisjonen tro blir også dagen avsluttet med en stemingsfull «Julenatt» fra Birkeland kirke.

– Her blir det blant annet «O Helga natt», dyktige forsangere og en fin, rolig og spesiell julestemning, sier Grosås.

De lærde strides noe om hvor lenge tradisjonen har vart, men den er i hvert fall godt etablert.

– Julenatt har vi hatt hos oss i minst 25 år, sier Heggdal.

Opplegget blir kjent for folk som har vært der før, men med langt færre i kirken grunnet smittevernsrestriksjonene.

– Derfor er det bra at folk kan få med seg dette på nett, sier hun.

Kapellan i Birkeland og Sædalen menighet, William Skolt Grosås, er glad for at de kan tilby julegudstjenester til alle dem som savner kirkeopplevelsene, grunnet pandemiens plassbegrensninger. Foto: Privat

Heggdal forteller om vante gjengangere som møter opp år etter år.

– For mange familier er julenatten en innarbeidet tradisjon. Da kommer de hit etter en lang dag, og møter et stille kirkerom. Det er tente lys, men ganske mørkt inne i kirken, før alt blir lysere, sier Heggdal.

Hun lister også opp tekstlesning, musikkstykker og kjente salmer.

– Det er et fint sted til refleksjon og ettertanke, sier Heggdal.

Fikk du med deg at Storetveit kirke rigger i stand med fakler og lyden av julegudstjenesten utendørs? Da godt pakket inn i omgivelsene med julestemning fra deres nye sanseutstilling ved klokketårnet.

Dagen før dagen tar de siste test i Birkeland kirke, og gjør seg klar til å sende direkte på julaften. Foto: Privat

Generalprøve

Teknikere, musikere og frivillige er på plass i Birkeland kirke for å gjøre seg klare. De rigger nå opp alt utstyret, og sjekker at alt blir som det skal. Det er mye som kan gå galt under en direktesending, og dermed trengs det grundig forarbeid.

– Jeg er litt spent på hvordan det skal gå med lyset på siste sending, sier Ketil Seime.

En mørk og visuell stemning i kirkerommet gjør seg bra på TV. Så fremt seeren faktisk får det med seg. Men som hardbarka tekniker er han noe bekymret for ting som minimale lysforhold og blenderåpning.

– Men det er derfor vi er her for å teste det ut. Stressnivået er faktisk ganske greit, og nå gjør vi oss klar for å gå live, sier Seime.

– Jeg skal bare teste litt mer lyd først, sier han.

Jeg er litt spent på hvordan det skal gå med lyset

Kristin Sævik Litlere oppfordrer alle til å sjekke programmet på nettsiden til sin menighet. Foto: Gyrid Cecilie Nygaard, arkiv

Skjold kirke melder på Facebook at de skal streame sin julegudstjeneste klokken 14.15 på julaften. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Mange kokker

Det trengs en solid gjeng med varierte ansvarsområder for å stable på beina en direktesending.

– Som menighet er vi helt avhengige av den gode hjelpen vi får fra alle de frivillige, sier en takknemlig Heggdal.

– Ketil er bare én av flere, men hans styrke ligger i svarene han gir. Uansett hva teknisk rart vi spør om, sier han alltid: «Ikke noe problem» forteller Heggdal.

Alle arbeidsoppgavene på dagen før dagen nærmer seg unnagjort, og nå ser staben frem til julehøytiden. Både i selve kirkerommet, og via TV-sendingen til dem der hjemme.

Dog, én av tingene som påvirkes av færre folk i kirken, er kollekten. Helt på tampen legger Heggdal til en liten oppfordring.

– Når det er færre folk i kirken, er det selvsagt vanskeligere å samle inn penger til gode formål. På julaften handler det om Kirkens Nødhjelp og diakoniets arbeid. Det har vært et vanskelig år for mange, og dette er en gyllen anledning til å tenke på andre som har det vanskelig, sier hun og informerer om at Vipps-nummer blir tilgjengelig under TV-sendingen.

Les også adventsteksten fra kapellanen i Søreide kirke: – Historien vår viser at vi trenger å protestere, og stå opp for hverandre. For fellesskapet, for skaperverket, og for menneskeverdet

På tampen av julaften inviterer Birkeland kirke til Julenatt. – En lang og populær tradisjon, forteller menigheten. Foto: Privat

Debatt:–   Bevar Steinsvikkroken som friområde

I Fanaposten 19. januar var det stor reportasje om Steinsvikkroken, der fagetaten i Bergen kommune vil byggja seks omsorgsbustader for rusavhengige,...

FNB snur etter Aafløy-utmeldelse - sier ja til omstridt Hop-utbygging

Hadde Trym Aafløy og Rolf Scott fortsatt vært en del av FNB, er det uvisst om blokkene ved Hop skole ville fått ja i bystyret. Nå vender gamle...

Kommunen krever koronatest for ansatte som har vært på Østlandet

Byrådet innfører strengere forholdsregler for kommunens ansatte som følge av utbrudd av mutert virus på Østlandet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten