fanaposten.no

Janicke kan bli årets reiseblogger

Den ble startet som en reisedagbok for familie og venner. Nå er Janicke Hansens reiseblogg en av de beste i landet.

Folk i Fana · Publisert 12:41, 4 jan 2017

45-åringen er en av syv nominerte til prisen Norges beste reiseblogger, som for aller første gang deles ut på den årlige Reiselivsmessen i Oslo i midten av januar.

– Det er kjempekjekt at også vi reisebloggere løftes frem og får litt ros for arbeidet vi gjør, sier trebarnsmoren som vokste opp i Åsane, men har bodd på Nesttun siden 1995.

– Vi gir daglig mye reiseinspirasjon, tips og råd til våre lesere og følgere. At vi også får anerkjennelse fra reiselivsbransjen og media er et stort skritt i riktig retning, legger Janicke til.

Lager markedskampanjer

Hansen er en av veldig få reisebloggere i Norge som driver med blogging på heltid. Hun har to blogger, én på norsk og én på engelsk.

I tillegg driver hun NordicTB - et nettverk hvor innenlandske og utenlandske aktører jobber sammen om å skape markedskampanjer basert på digitalt innhold og tilstedeværelse i sosiale kanaler.

Janicke har drevet Norske reiseblogger i over fem år. Bloggen har sakte, men sikkert bygget seg opp til å bli en av landets mest populære reiseblogger. Det krever mye arbeid. Livsstilen som reiseblogger gjør at Janicke er nesten like mange døgn på reisefot som hjemme i Bergen i løpet av et år.

– I fjor var jeg 160 dager på reisefot. Jeg var på 35 reiser i inn- og utland, besøkte 14 land, gjennomførte 89 flyreiser og sov på 64 ulike hoteller, sier Hansen til Fanaposten.

Hun legger ikke skjul på at hun trives med yrket, selv om det kan være slitsomt.

– Jeg trives kjempegodt med det, og har alltid en halvferdig pakket koffert stående hjemme. Det er mange inntrykk å ta innover seg, så man kan bli litt sliten av det. Man må ta vare på seg selv, også. Jeg ser på det som en fulltidsjobb. Jeg forsøker å reise mest i ukedagene og ha fri i helgene. Det er ikke alltid det går, men jeg føler at det er god balanse. Reiser jeg for mye i helgene, synes mannen min at det er litt kjedelig, sier Janicke.

Samler 420 blogger

Bloggen hennes har sitt utspring i en reisedagbok som trebarnsmoren skrev da barna hennes, som nå er 24, 22 og 20, var små.

– Vi har alltid reist mye. Da barna var små, gjennomførte vi utflykter på lavt budsjett og var ofte på bilferie i Norge. Da de ble litt eldre, dro vi på øyhopping i Hellas. Jeg skrev reisedagbok for hånd for at ungene kunne lese den og se tilbake på hvordan turene var. Barn husker ikke alt de opplever. Mannen min og jeg ville at de skulle huske hele reisen, ikke bare ha bilder fra middager og dager på stranden, forteller hun.

Disse skildringene var det flere som ville lese.

– Jeg fikk mange spørsmål fra venner og bekjente som lurte hvordan det var å dra på øyhopping med barn som var ti, åtte og seks år gamle. I stedet for å svare alle individuelt, la jeg det ut på en blogg jeg hadde. Der skrev jeg om litt av alt, som hus og hjem. Jeg fant ut at jeg heller bare ville fokusere på reiser, og gi andre inspirasjon og tips. Derfor startet jeg Norske reiseblogger, sier Janicke.

Den nominerte reisebloggen er også en bloggportal hvor det tikker inn innlegg fra 420 ulike reiseblogger.

Lager innholdet med telefonen

Det meste innholdet, både bilder og video, lager hun med mobilen.

– Jeg drar også med meg et vanlig speilreflekskamera, men det er ikke alltid jeg tar det i bruk. Det er mye enklere å ta bilder med mobilen, og mobilbildene fungerer bra. Det er ikke alltid at oppløsningen er det leserne bryr seg mest om. Dessuten komprimeres uansett bildene når de legges ut på bloggen eller i sosiale medier.

Det kan by på problemer.

– Man har ikke alltid internettdekning og kan lagre bildene i skyen. Jeg har opplevd at mobilen ble ødelagt og jeg mistet bilder fra en uke på Sri Lanka. Telefonen kan også bli stjålet, men det er en kalkulert risiko. Ofte publiserer jeg ting hele tiden i løpet av reisen, og da har jeg backup av bildene på bloggen eller i sosiale medier, sier Hansen.

Vanskelig å velge

Favorittdestinasjon sliter reisebloggeren med å velge.

– Det finnes så mange fantastiske steder at det er vanskelig å plukke ut noen. Jeg har mange forskjellige favoritter, men stedene har ulike kvaliteter og er vanskelige å sammenligne. Når man velger favorittreisemål, plukker man gjerne noe fra nær fortid, fordi det sitter ferskt i minnet, sier hun og legger til:

– I tillegg ønsker man jo stadig å utvide horisonten.

Reisene finansieres ofte av betalte markedskampanjer.

– Enten må man ha ekstremt mye penger som man har fått av en onkel i Amerika, eller så må man finansiere livet som reiseblogger gjennom å samarbeide med destinasjonene. Mye av innholdet på bloggene mine er et samarbeid med destinasjonene. Ellers dekkes mange av reisene av konferanser man deltar på eller steder hvor jeg holder foredrag om hvordan reiseindustrien kan samarbeide med bloggere på en profesjonell måte.

Mye arbeid

Janicke legger ut ett eller to innlegg på bloggene sine hver uke, og oppdaterer sosiale medier daglig.

– De sosiale kanalene som man knytter rundt bloggen er kanskje vel så viktig. Det er ekstremt viktig å markedsføre bloggen i sosiale medier, sier Janicke.

Hun er aktiv på Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, Pinterest og Steller. I tillegg går det mye tid på å koordinere flyreiser, hoteller og busstransport.

– Det er mye arbeid å være reiseblogger. Man reiser ikke bare et sted og skriver et innlegg om det.

Derfor er bloggeren fornøyd med at reisebloggerne nå får etterlengtet anerkjennelse. Kåringen av Norges beste reiseblogger foretas av en jury bestående av profesjonelle aktører innen reise og media. Publikum kan også være med å stemme frem sin favoritt. Presentasjonen av de nominerte, samt kåringen, skal foregå fra en scene under Reiselivsmessen. Der skal Janicke og de andre nominerte fortelle litt om sin blogg.

– Å få lov til å vise oss frem og fortelle om vår blogg er stas i seg selv. Det tror jeg at alle reisebloggerne synes. Jeg heier på alle sammen, og blir litt stolt av at vi blir trukket frem for medie- og reiselivsbransjen, sier reisebloggeren fra Nesttun.

I fjor var jeg 160 dager på reisefot. Jeg var på 35 reiser i inn- og utland, besøkte 14 land, gjennomførte 89 flyreiser og sov på 64 ulike hoteller.

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten