fanaposten.no

Ingen blir matt av sjakk i denne klubben

Etter mange måneder med kun nettsjakk, er Søråshøgda sjakklubb i gang med spillkvelder igjen. – Det er gøy med nettsjakk, men dette er aller gøyest, sier Aksel B. Straus.

Folk i Fana · Publisert 10:15, 31 jan 2021

På tross av nedstengning av fritidstilbud, stengte skolebygg og koronarestriksjoner på kryss og tvers, Søråshøgda sjakklubb har klart å holde aktiviteten oppe gjennom den vanskelige tiden.

– Vi har nok mistet noen, men det har også kommet noen til. Det har vært en utfordrende tid, men nå er vi kjempefornøyd med at vi kan treffes igjen over sjakkbrettet, sier primus motor Ole Valaker.

Før spillet kommer i gang har han noen velvalgte ord til sine elever.

– Husk at det er lov å rose motstanderen etter partiet, uansett om du vinner eller taper!

Størsta möjliga tystnad

Koronarestriksjonene gjør at spillet er spredd over flere rom enn før. Alle partier starter og slutter med håndsprit.

Som i alle rom der du samler ungdommer, er lydnivået tidvis intenst. Men så begynner sjakkspillet. Da er det bare stemningen som er intens. Skrålende ungdomssnakk er erstattet av lyden av brikker som flyttes og klokker som trykkes på.

– Da har vi i hvert fall lykkes med noe, sier Valaker og blunker.

Selv har han kontroll over nybegynnergruppen – bondegruppen – der det gjerne er litt ekstra behov for en kyndig dommer og veiledning.

– Ole har gjort en formidabel innsats gjennom hele koronatiden, med å etablere er kjempefint digitalt undervisningstilbud og turneringer for barn, sier sjakkmamma Silje Helland Kaada.

God sportsånd

Sjakk er et spill med rigide regler. Likevel utvikler hvert parti seg helt ulikt. På det ene brettet blir det fort et dramatisk sluttspill med veldig få brikker på brettet. Samtidig, på bordet ved siden av kjemper begge spillerne en innbitt kamp mot klokken.

– Det blir nesten alltid jevnt, sier Urte Karaliute. Hun har nettopp gått fra en så godt som sikker seier mot Jonatan Hellesen, for så å tape på tid. Hun tar tapet med fatning.

– Det er bare andre gangen vi spiller og jeg tror vi er like gode, sier Jonatan sporty, langt unna å hovere.

Niåringen Aksel B. Straus imponerer med raskt spill uten store feil, eller bukker, som det heter på sjakksk. Han stortrives i sjakklubben.

– Jeg har vært med i tre år og i dag gikk det bra. Det var gøy. Eller ... gøy er det uansett!

Gøy er det uansett!

18 nye smittede fredag

Kommunen melder om 18 nye smittede siden i går.

- Sparkesykler er ok, så lenge de ikke er til hinder

Foreløpig er det langt mellom sparkesyklene mellom Nesttun og Lagunen. Folk vi snakker med hilser dem velkommen, så lenge de ikke er til hinder.

Kommunen visste ikke om Tiers satsing i Fana

Bymiljøetaten sier det skaper utfordringer at Tier etablerte seg i Fana uten at de fikk beskjed om det. - Vi har nok vært litt raske på avtrekkeren,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten