fanaposten.no

Les Skjold-prestens ord om skjærtorsdag

– Tenk deg alt det som du har tenkt, sagt og gjort som ikke var bra målt etter Vårherres standard. Det fylles opp i ett beger, skriver sokneprest Harald Pedersen Fylling i andakten til skjærtorsdag.

Folk i Fana · Publisert 16:30, 1 apr 2021

Midt i den stille uke markerer vi Skjærtorsdag. Ordet betyr egentlig «renselsestorsdag» og kommer av norrønt skira, «rense» (skjær=ren). Det minner oss om at Jesus denne kvelden tok fram et vaskefat og vasket disiplenes føtter. Deretter spiste han sammen med dem, brød og vin som vi nå deler i nattverden – som jo også innebærer en renselse åndelig talt.

Jesus tar så med seg disiplene ut i natten – til Getsemanehagen like øst for bymuren i Jerusalem. Han gruer seg til mishandling og død – som han visste ville komme langfredag. Nå er det like før Judas kommer med en hær av soldater som skal ta ham til fange.

Jesus var et menneske av kjøtt og blod. Han stod foran en av tidenes grusomste avrettelsesmetoder. Korsfestelse. Ikke rart at han bad til sin Far om å få slippe. Det står i Bibelen at han svettet blod, et fenomen som man kjenner til også i vår tid, men det er meget sjeldent.

Var det korsfestelsen Jesus gruet mest for – eller kan det ha vært noe annet og mer? Hvorfor skulle han skjelve i angst mens filosofen Sokrates tømte giftbegeret med den største ro og verdighet?

Jesus ber intenst og lenge der i hagen. Han ber: «Min Far! Er det mulig, så la dette begeret gå meg forbi».

Hvilket beger er det snakk om? I Det gamle testamentet møter vi uttrykket «Guds vredes beger». Hans dom og reaksjon mot verdens ondskap skildres som et beger med vin som skal tømmes.

Tenk deg alt det som du har tenkt, sagt og gjort som ikke var bra målt etter Vårherres standard. Det fylles opp i ett beger. Også det som er skjult og ingen andre vet om. Alt skal oppi begeret! Alle de tingene du og jeg strever med av negative tanker, dårlig samvittighet, misunnelse, feiltrinn, ting vi sa og gjorde som vi angrer på – alt skal opp i begeret.

Ikke bare det som nå kjennes tungt og vanskelig nå, men gjennom hele livet. Det blir en god del! Men ikke bare dine og mine synder, også naboens, hele bygdas eller byens, hele Norges. Ja, hele verdens ondskap og grusomheter, krig, ødeleggelse, konflikter, bitterhet, fiendskap. Alt skal oppi begeret!

Dette er det Mesteren kjemper med i Getsemanehagen Skjærtordagsnatten. Han skal ikke bare lukte på det eller smake litt. Nei, Han skal tømme begeret! Helt til bunns! Han skal smake smerten av all verdens ondskap og grusomhet. Han skal bære det på sin egen kropp. Han skal dø for det. Sone det! Han, som ikke hadde gjort noe synd, skal ta straffen for hele verdens brøde. Ikke rart han ville slippe. Ikke rart at han skjelver i angst.

Men han tar dette begeret og tømmer det!

Det gir håp – i en vanskelig tid og i en vanskelig verden! Håp om å få starte på nytt. Håp om tilgivelse. Også våre synder var regnet med da begeret ble tømt! Skjærtorsdag – også vi trenger «renselse».

Tatt i 139 km/t i 80-sone. Ba om nåde

23-åringen ba om rettens nåde og hevdet han ville miste jobb og hjem om han mistet førerkortet.

Streik avverget - enighet i lønnsoppgjøret

LO og NHO kom til slutt til enighet, men sier forhandlingene har vært tøffe.

Forsvarer tittelen digitalt

Skuffelsen hos musikantene var stor da helgens korpskonkurranse Hordablæsten ble avlyst. Men den gjennomføres digitalt. De regjerende mesterne,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten